fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložili zakon o Vladi

Predložili zakon o Vladi

Podgorica, (MINA) – Vladu građanskog jedinstva potrebno je formirati 300 dana prije parlamentarnih izbora, sa jednakim brojem ministara iz vlasti i opozicije, predviđeno je Predlogom zakona o Vladi Crne Gore koji su danas predstavili Demokrate, Demos i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Predsjednik Demokrata Akeksa Bečić rekao je da je Crna Gora jedina država u regionu koja nema zakon o Vladi, i da je njegovo usvajanje potrebno zbog redovnog funkcionisanja, ali i definisanja izvršnog modela kontrole u izbornoj godini.

On je na konferenciji za novinare kazao da Predlog zakona o Vladi ima pet poglavlja, 44 člana uz evidentan naglasak da je potrebno stvoriti sve pravne pretpostavkke za finalizaciju ovog procesa za šta postoji uporište u nadležnostima Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Kako je naveo, prva četiri poglavlja su fokusirana na redovno funkcionisanje Vlade.

“Predložili smo da se racionalizuje broj ministarstava, tako da Vlada ubuduće ima 16 resora, da minimum 40 odsto žena moraju biti na ministarskim pozicijama, da bi konačno pokazali da bi svi u ovom društvu iskreno i istinski težimo ravnopravnosti”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, predloženo je se 300 dana prije svakih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori formira Vlada građanskog jedinstva na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije.

Bečić je rekao da bi u Vladi bio jednak broj ministara iz vlasti i opozicije.

“Tamo gdje je ministar iz vlasti obavezno je zamjenik iz opozicije, a tamo gdje je ministar iz opozicije obavezno je njegov zamjenik iz vlasti, da funkcionišu i odlučuju po principu supotpisa, odnosno prava veta”, naveo je Bečić.

Predloženo je, dodaje on, da opoziciji pripadnu ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja, poljoprivrede, prosvjete i zdravstva.

Kako je kazao Bečić, predlažu da se za prve parlamentarne izbore formira Vlada građanskog jedinstva saglasno Sporazumu o budućnosti, odmah nakon stupanja na snagu zakona, a za sve naredne saglasno modelu koji bi postao dio zakonodavstva i pravnog sistema.

“Predložili smo da Vlada građanskoj jedinstva na prvoj sjednici imenuje na mjestima starješina organa, direktora zavoda, fondova, agencija, javnih ustanova, zamjenike direktora na predlog opozicije sa pravom supotpisa”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, predložili su da Vlada imenuje deset budžetskih inspektora, po pet na predlog vlasti i opozicije, koji bi kontrolisali korišćenje budžetskih sredstava, potrošačkih jedinica, subjekata javnog sektora čiji je većinski vlasnik država ili lokalna samouprava.

“Mislim da je ovo pošteno i džentlmensko rješenje, protiv koje može biti samo onaj koji se plaši kontrole ili koji ima skrivene namjere”, rekao je Bečić.

Rudović je kazao da bi sve što su do sada radili bilo besmisleno ukoliko ne bi imali model za sprovođenje eventualnog dogovora o izbornim uslovima, odnosno ako ne bi imali Vladu građanskog jedinstva koja bi sprovodila dogovor.

“Znajući da je Demokratska partija socijalista neiskrena, znajući za njihovu praksu, činjenicu da je 2016. godine u oktobru, mjesecu izbora, postojala Vlada izbornog povjerenja i da se desila Koverta i još desetine za koje još nema snimaka, njihovu neiskrenost, to je još jedan razlog više da im niko vjerovatni ne može”, kazao je Rudović.

On je rekao da bi bilo neoprostivo i naivno da opozicija pomisli da bi dogovor o izbornim uslovima u vidu usvajanja izbornih zakona mogao biti sproveden na pošten način.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...