fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPovući predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Povući predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) pozvao je predlagače zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću da ga povuku iz procedure i omoguće da Skupština donese novi, uz podršku što većeg broja poslanika.

Poslanik DF-a Janko Milatović kazao je da je bitno da postoji tekst zakona koji će da ispuni očekivanja građana i bude primjenjiv tako što bi omogućio da „milijarde EUR opljačkanog novca, koji se danas nalazi kod krađi sklonih pojedinaca, bude vraćen u Crnu Goru“.

To bi, smatra on, doprinijelo oporavku finansijskog sistema i ublažilo udar ekonomske krize.

“Predložene izmjene i dopune ovog zakona djeluju neozbiljno, kao da je neko htio da se imovina ovdašnjih tajkuna ne može provjeriti i oduzeti“, ocijenio je Milatović.

On je naveo da su svi u Crnoj Gori upoznati sa tim koliko su istaknuti predstavnici bivše vlasti, skopčani sa mafijom, uzimali „šakom i kapom“ od narodnih para.

„Njihove komšije dobro znaju šta su nekada imali, a sa čime sada raspolažu. To bogatstvo nije rezultat rada, ni ideje, niti bilo kakvog novog otkrića. Nije u pitanju ni nasledstvo, jer u Crnoj Gori, nakon 1945. godine, nije se imalo baš šta naslijediti“, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, to je rezultat nezakonitog bogaćenja, pljačkanja građana Crne Gore, otimanja državne imovine i kriminalnih radnji koje su povezane sa stvaranjem tog enormnog bogatstva.

„Postoji čitav niz načina kako da se utvrdi konkretna imovina sa kojom raspolažu crnogorski tajkuni i kriminalci. Stoga bi bilo važno da se novim zakonom odabere jedan od tih modela, kako bi potom, u veoma jasnoj zakonskoj proceduri, narodu bilo vraćeno ono što je opljačkano od njega“, naveo je Milatović.

On je kazao da nakon rušenja Berlinskog zida, Crna Gora nije ispravila istorijske nepravde koje je činio prethodni režim, nego su, kako je naveo, pojedini pripadnici te stare političke elite zloupotrijebili moć vlasti i uz pomoć kriminala poharali zemlju i građane.

„Zato je neophodno ovim zakonom vratiti osjećaj za pravdu i pravičnost, čime bi uvjerili većinsku Crnu Goru da se lopovluk i zloupotreba državne moći ne mogu isplatiti, odnosno da se na takvim stvarima ne može graditi vlastita sreća“, istakao je Milatović.

Kako je kazao, DF još jednom apeluje da se najozbiljnije pristupi tom pitanju i da obećanje o rješavanju tog problema od onih koji su nedavno konstituisali vlast ne bude samo jedna od praznih poruka.

„Da ne bude samo pamflet kojim su željeli da se dopadnu opljačkanim i osiromašenim građanima u vremenu dok još nijesu bili zgrabili vlast u svoje ruke“, dodao je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...