fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPoslati poruku ohrabrenja Zapadnom Balkanu

Poslati poruku ohrabrenja Zapadnom Balkanu

Podgorica, (MINA) – U teškom trenutku za Ukrajinu i Evropu, potrebno je pokazati zajedništvo i poslati poruku ohrabrenja Zapadnom Balkanu, ocijenjeno je u razgovoru predsjednice crnogorske Skupštine Danijele Đurović i novoimenovane ambasadorke Švedske u Crnoj Gori Anike Ben David.

Đurović je, uz naglasak da dva parlamenta imaju značajan potencijal za intenzivniju komunikaciju, kazala da aktuelna faza integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) iziskuje i poseban angažman na planu parlamentarne diplomatije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je rekla da su Skupština i Vlada Crne Gore čvrsto opredijeljene za nastavak reformskih procesa i nedvosmisleno odlučne da u što skorijem periodu završe proces pristupnih pregovora kako bi Crna Gora postala prva sljedeća članica EU.

“Sagovornice su razmijenile mišljenja i o aspektu aktuelnih geopolitičkih dešavanja, konstatujući da je u teškom trenutku za Ukrajinu i Evropu potrebno pokazati zajedništvo i poslati poruku ohrabrenja regionu Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Đurović je navela da je Crna Gora kredibilan evropski partner, kao i da članstvo u NATO-u daje dodatnu sigurnost i podsticaj.

„Za bezbjednost Evrope je od posebnog značaja da EU prepozna značaj integracije regiona Zapadnog Balkana u EU”, navela je Đurović.

Ona je kazala da Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, može biti uspješna evropska priča, što bi, prema ocjeni Đurović, poslalo snažnu motivacionu poruku cjelokupnom regionu.

Kako je istakla, izuzetno visok procenat građana Crne Gore, odnosno 74,7 odsto, podržava evropske integracije i skoro članstvo zemlje u EU, što korespondira sa jačanjem podrške građana EU politici proširenja.

Đurović je naglasila da su za Crnu Goru veoma dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, naročito obnovljivi izvori energije.

“Kao i uspostavljanje saradnje sa Švedskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) u cilju obezbjeđivanja švedske podrške prilagođavanju evropskim standardima u oblasti pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina”, dodala je Đurović.

Ben David je istakla da je Crna Gora lider u regionu Zapadnog Balkana, akcentujući važnost ubrzanja integracije cjelokupnog regiona u EU.

Ona je istakla da su poglavlja 23 i 24 od posebnog značaja za nastavak evropskog puta Crne Gore.

Ben David je kazala da je Švedska prijatelj i partner Crnoj Gori, navodeći da očekuje da će Crna Gora podržati njenu zemlju prilikom integracije u NATO savez.

Đurović je istakla da Crna Gora snažno podržava politiku otvorenih vrata i pravo država da samostalno definišu vanjskopolitičke prioritete.

Ona je, u kontekstu švedskog i finskog zahtjeva za članstvo, navela da očekuje da će Crna Gora biti među prvim saveznicama koja će okončati proces ratifikacije Protokola o pristupanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije