fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPešić: Izbori su neminovnost od koje se ne može pobjeći

Pešić: Izbori su neminovnost od koje se ne može pobjeći

Podgorica, (MINA) – Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi su matrica ponašanja zakonodavne vlasti koje joj daje nedemokratsko diskreciono ovlašćenje da prekraja kalendar lokalnih izbora, kad god većini koja nije dvotrećinska, to padne na pamet.

To je saopštila Savjetnica za saradnju sa državnim organima Predsjednika Nataša Pešić u reagovanju na saopštenje iz kabineta predsjednika Skupštine da objedinjavanje lokalnih izbora trenutno predstavlja jedan od većih javnih interesa Crne Gore.

“Izbori su neminovnost od koje se ne može pobjeći usvajanjem dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predstavlja kvazi-politički eksperiment, opasnu novinu koja se pokušava dovesti u kontekst sa nekim ranijim iskustvom”, rekla je Pešić.

Ona je navela da su izmjene i dopune Zakona iz 2006. definisane održavanjem Referenduma o državno pravnom statusu Crne Gore, kako bi se stvorili najoptimalniji uslovi za njegovo sprovođenje.

“Zbog značaja pitanja o kojem se odlučivalo, ne može se izvoditi analogija sa bilo kojim drugim procesom, uključujući i izbore na lokalnom nivou”, kazala je Pešič.

Ona je dodala da je tada je o tom pitanju postojao najširi konsenzus, kojeg, kako je ocijenila, danas nema.

Aktuelni Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je istakla, nije presedan već matrica ponašanja zakonodavne vlasti.

“Ta matrica joj daje nedemokratsko diskreciono ovlašćenje da prekraja kalendar lokalnih izbora, kad god nekoj većini koja nije dvotrećinska, unutar nje to padne na pamet”, navela je Pešić.

Ona je ocijenila da bi donošenje tog zakona postalo ishodište političkih zloupotreba u odnosu na lokalne samouprave.

“Ovo postaje vid diktature Skupštine u odnosu na Ustavom definisanu organizaciju izbora i ostvarivanje izbornog prava”, dodala je Pešić.

Ona smatra da je vladajuća većina, pitajući za pravni osnov odlaganja prošlogodišnjih lokalnih izbora u Tivtu, pokušala da izvrši manipulaciju.

“Aktuelnim dopunama Zakona ne definiše se situacija koja nastaje i onemogućava sprovođenje izbora, poput vanredne situacije, koja je upravo definisana u dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi iz prošle godine”, dodala je Pešić.

Ona smatra da, umjesto jasnog zakonskog preciziranja preduslova za pomjeranja datuma lokalnih izbora, zakon daje neograničeno diskreciono ovlašćenje Skupštini da bez ikakvog povoda i javnog interesa produžava trajanje mandata Skupštinama Opština.

Suštinski razlog za donošenje tog zakona, kako je ocijenila, je bježanje od izbora i izbornih rezultata.

Ona je demantovala da je Đukanović pozvao Demokratski front u koaliciju, dodajući da je on pozvao sve političke predstavnike Srba, uključujući i SNP “u kojem je tada bio sadašnji predsjednik Parlamenta”.

“Kako su u međuvremenu „profesionalni Srbi“ bili akteri različitih događaja – od nasilnog osvajanja Parlamenta, preko anti-NATO kampanje, državnog udara, i još mnoštva “sitnica” – ne čudi što su veze između Fronta i Demokrata u međuvremenu ojačale”, zaključila je Pešić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije