fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPES bi glasalo 29,1 odsto, a DPS 24,1 odsto birača

PES bi glasalo 29,1 odsto, a DPS 24,1 odsto birača

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) bi, ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, glasalo 29,1 odsto birača, a Demokratsku partiju socijalista 24,1 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje političkog javnog mnjenja, koje je CEDEM realizovao početkom maja, pokazuje da Demokratski front (DF) ima podršku 13,2 odsto ispitanika, Demokrate 11,1, Bošnjačka stranka 5,2, Građanski pokret URA 4,4, a Socijaldemokrate i Albanski forum po 1,9 odsto.

Socijaldemokratsku partiju, koja je u decembru imala podršku 3,2 osato birača, sada bi glasalo 2,1 odsto, Socijalističku narodnu partiju, koju je podržavalo 2,9 odsto građana, sada bi glasalo 1,9 odsto, a Stranku pravde i pomirenja 1,1.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da se bilježi drastičan rast rejtinga PES-a u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, kod DPS-a je registrovan trend pada podrške, dok kod ostalih političkih subjekata nema većih promjena.

Najbolje ocijenjeni političar je Jakov Milatović, sa prosječnom ocjenom 2,87.

Slijedi Milojko Spajić sa ocjenom 2,47, Aleksa Bečić sa 2,46, Milo Đukanović i Dritan Abazović sa ocjenama 2,36 i Milan Knežević 2,21.

Najslabije ocjene dobili su Nikola Đurašković, Miodrag Živković, Nik Đeljošaj, Srđan Pavićević, Mehemd Zenka, Genci Nimanbegu i Fatmir Đeka.

Bešić je saopštila da 38,1 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće doprim putem, 29,8 pogrešnim putem, dok 32,1 nema stav o tom pitanju.

“Imamo trend rasta broja građana koji smatraju da se Crna Gora kreće pravim putem. Uprkos tome što su dešavanjima na društveno-političkoj sceni burna kod građana to daje osjećaj da su promjene pozitivne”, rekla je Bešić.

Kako je navela, radom Vlade je veoma zadovoljno 14,5 odsto građana, uglavnom zadovoljno 21,5 odsto, dok je uglavnom nezadovoljno 19 odsto, a veoma nezadovoljno je 2,7 odsto građana.

Građani su, pokazuje istraživanje, najviše zadovoljni sistemom obrazovanja u koje povjerenje ima 59,3 odsto građana.

Slijede Srpska pravoslavna crkva (SPC) kojoj vjeruje 55,5 odsto građana, zdravstvenom sistemu vjeruje 54,1 odsto, policiji 50,9, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori 47 i nevladinim oragnizacijama 46,9 odsto.

Najmanje povjerenja uživa Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) kojoj vjeruje 14,4 odsto građana.

Političkim partijama vjeruje 24,7, Vladi 35,5 i Skupštini 36,3 odsto građana.

“Političke partije imaju mnogo niži stepen povjerenja u odnosu na institucije i međunarodne organizacije”, navela je Bešić.

Kada je riječ o radu resora u Vladi, Bešić je rekla da su građani najbolje ocijenili rad Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, zatim ministarstava unutrašnjih poslova, ekologije, urbanizma i prostornog planirana, kulture i medija i prosvjete.

Prema rezultatima istraživanja, najslabije su ocijenjeni ministarstva kapitalnih investicija, kao i ministarstvo bez portfela, vanjskih poslova i za ljudska i manjinska prava.

Kompletno istraživanje dostupno na linku: https://mina.news/wp-content/uploads/2023/05/Prezentacija-MAJ-2023-11-30h-CEDEM.pdf.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije