fbpx
NaslovnicaCrna GoraParlamentarni izbori jedini način izlaska iz krize

Parlamentarni izbori jedini način izlaska iz krize

Podgorica, (MINA) – Vanredni parlamentarni izbori jedini su demokratski način izlaska iz duboke političke i institucionalne krize, ocijenilo je Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz SDP-a su kazali da je na sjednici Predsjedništva usvojen predlog predsjednika stranke Raška Konjevića da na tim izborima, čije održavanje očekuju u prvoj polovini naredne godine, SDP nastupi samostalno i snažno doprinese reafirmaciji državotvorne i evropske politike.

Navodi se da je Predsjedništvo osudilo antiustavno ponašanje poslanika parlamentarne većine koji su usvajanjem i početkom implemetacija neustavnog Zakona o predsjedniku doveli državu na rub međunarodne izolacije, prekida pregovora sa Evropskom unijom (EU) i u politički “sukob” sa ključnim partnerima.

“Bezakonje i gaženje bazičnih demokratskih standarda je postalo redovna praksa i način djelovanja parlamentarne većine predvođene DF-om, čime se institucije dalje urušavaju, država destabilizuje i sve više udaljava od evropskog puta i euroatlantskog partnerstva”, navodi se u Zaključcima Predsjedništva.

Ističe se da SDP podržava sve državne organe za sprovođenje zakona, posebno Specijalno državno tužilaštvo, u svim slučajevima koji doprinose uspostavljanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Naglašeno je da zakon mora jednako da važi za sve, a da aktivnosti Tužilaštva ne smiju politički da se zloupotrebljavaju niti politički prisvajaju od bilo kog političkog subjekta, te da se samostalnost i nezavisnost organa za sprovođenje zakona mora dosljedno poštovati”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Dodaje se da je na sjednici Predsjedništva razmatrano i održavanje skorih predsjedničkih izbora, koji moraju biti raspisani sredinom januara naredne godine.

Predsjedništvo SDP-a je ocijenilo da je optimalna opcija nadstranačkog kandidata koji može da okupi građanske i evropski orjentisane političke subjekte, udruženja, kao i druge organizacije.

“Ukoliko takvog dogovora ne bude, SDP je spreman da na tim izborima nastupi sa svojim kandidatom”, navodi se u Zaključcima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije