fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMarović: Tokom sedmice biće poznato koje partije će u vladu

Marović: Tokom sedmice biće poznato koje partije će u vladu

Podgorica, (MINA) – Deblokada procesa evropskih integracija, borba protiv kriminala i korupcije i izgradnja jakih institucija, prioriteti su buduće vlade oko kojih su saglasne sve parlamentarne partije, kazala je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović.

Ona je agenciji MINA rekla da očekuju da će sljedeće sedmice biti do kraja definisano koje bi partije potencijalno učestvovale u radu vlade.

Odgovarajući na pitanje da li su nakon razgovora sa parlamentarnim partijama blizu rješenja oko vlade, Marović je kazala da su najbliži zajedničkom razumijevanju o prioritetima buduće vlade.

Ona je kazala da su prioriteti, koje sve partije ističu, pokretanje procesa evropske integracije sa mrtve tačke, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, deblokada pojedinih grana vlasti, izgradnja jakih, nezavisnih institucija i unapređenje izbornog zakonodavstva i uslova za održavanje izbora.

“Oko njih je lako i postići saglasnost. Ostalo je da određene pojedinosti i specifični ciljevi budu defisani”, dodala je Marović.

Ona je kazala da je, što se tiče same strukture vlade, još ranije bilo jasno da su postojeća podjela nadležnosti i preopterećenost pojedinih ministarstava umnogome usporavali njen rad.

Marović je navela da je to prvi parametar od kojeg se krenulo u predlaganje nove strukture, a da je drugi potreba da se naglasi značaj procesa evropske integracije.

Treći parametar je, kako je kazala, funkcionalnost same vlade i raspoloživi kapaciteti političkih partija koji će u njoj učestvovati.

„Što se tiče samih partija koje bi potencijalno učestvovale u njenom radu, očekujemo da će tokom sljedeće nedjelje i ovo biti do kraja definisano”, rekla je Marović.

Ona je kazala da su sve partije pozvane da pruže podršku manjinskoj vladi ukoliko se slažu sa prioritetetima i programom koje nudi URA.

Na pitanje da li će inicirati sastanak sa Demokratama, Marović je odgovorila da je poziv toj partiji upućen, a da su ga Demokrate odbile putem “nekog usputnog” reagovanja u medijima.

“Mislim da bi oni trebalo da povuku neki potencijalni sljedeći potez i pokažu dobru volju za saradnju”, smatra Marović.

Odgovarajući na pitanje da li je za GP URA dovoljno da se lider DPS-a Milo Đukanović povuče, iako su mu pripisivali brojne afere, Marović je ponovila da ne prave koaliciju sa DPS-om.

“I naš stav da je neprihvatljivo njihovo učešće u izvršnoj vlasti dovoljno govori o tome šta mislimo o njihovom „reformisanju“”, dodala je Marović.

Ona je kazala da nije riječ o tome koliko je povlačenja iz partije dovoljno da DPS postane kredibilan partner u demokratizaciji države, već da je akcenat na tome da svako, ko se na bilo koji način ogriješio o zakon, treba za to da odgovara.

“DPS je 30 godina zarobljavao državu i sve afere se vezuju uz čelnike i članove te partije. Zbog toga i insistiramo na usvajanju Zakon o preispitivanju porijekla imovine, zbog toga nam je prioritet deboklada pravosuđa, zbog toga smo istinski posvećeni borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navela je Marović.

Prema njenim riječima, tek kada svi bez izuzetka budu sankcionisani za kršenja zakona, onda se može govoriti o vladavini prava.

“Kada to bude bilo jasno i DPS-u, i u skladu sa tim sprovedu reformu partije, tek tada može i očekivati da će joj se kapacitet za koaliranje povećati”, poručila je Marović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije