fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLajčak: Vlada trenutno nema većinu u parlamentu i to treba da se...

Lajčak: Vlada trenutno nema većinu u parlamentu i to treba da se riješi

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore trenutno nema većinu u parlamentu i to treba da bude riješeno, kazao je specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak.

“Imamo puno povjerenje da će naši crnogorski partneri to riješiti i rekli smo da želimo da Vlada ima jasan proevropski stav i da vodi proevropsku politiku u interesu većine građana Crne Gore”, naveo je Lajčak.

On je podsjetio da je, tokom nedavne zvanične posjete Crnoj Gori, rekao da je ta država najnaprednija u regionu na svom evropskom putu.

“Ali je činjenica i to da, u posljednjih godinu, nije bilo gotovo nikakvog napretka. Evropska tema gotovo da nije postojala u tom periodu”, rekao je Lajčak.

On je, za portal Buka, naveo da su se, umjesto toga, najviše čule teme koje se odnose na etnicitet, religiju i nacionalnost.

“To su teme iz devedesetih”, kazao je Lajčak.

Lajčak je kazao da je njegova poruka bila da se svi vrate evropskom putu i da Crna Gora potvrdi svoju lidersku poziciju u integracijama.

“Za to je, naravno, potrebno da Crna Gora ima proevropsku vladu, kojoj su prioritet evropske integracije, i koja ima snagu da joj prolaze predlozi u parlamentu”, rekao je Lajčak.

On je kazao da Unija, kako je istakao, apsolutno nema namjeru da odlučuje ko treba da bude u crnogorskoj vladi.

“Crna Gora ima demokratski legitimitet i pokazala je više puta u prošlosti da ima snagu za rješavanje sopstvenih pitanja unutrašnjim dijalogom. Mi samo želimo da država brzo ponovo krene ka evropskom putu”, kazao je Lajčak.

On je, na pitanje da li mu aktuelna Vlada djeluje dovoljno proevropski, odgovorio da je izvršna vlast započela mandat na evropskoj platformi.

“Više puta sam se sastao sa premijerom i članovima Vlade i oni su saopštili da im je to prioritet. To je EU pozdravila”, rekao je Lajčak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata martovskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...