fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKrivokapić: Moguće je da će se popis održati nakon izbora

Krivokapić: Moguće je da će se popis održati nakon izbora

Podgorica, (MINA) – Postoji mogućnost da će se popis stanovništva u Crnoj Gori održati sljedeće godine, poslije izbora, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić u intervjuu Radio televiziji Srbije (RTS).

Krivokapić je naveo da je Vlada, programom rada, definisala da će u posljednjem kvartalu ove godine u Skupštinu uputiti Nacrt zakona o popisu.

“Političari uvek nađu vruću temu da bi skretali pažnju sa možda dobrih rezultata Vlade. Nacrt Zakona o popisu je završen, kao i javna rasprava”, rekao je Krivokapić.

Kako prenosi portal RTS, Krivokapić je naveo da Zakon mora da prođe usaglašavanje sa Evropskom komisijom, kao i da će do 20. novembra biti u Skupštini.

“Mi se uvek prebrojavamo. Dva brata, čiji su roditelji isti – jedan kaže da je Srbin, drugi Crnogorac. To je tako samo u Crnoj Gori. Najvažnije je da popis iskaže volju svakog pojedinca”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je danas položio vijenac na spomen-ploču bivšem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću jer je “osjećao obavezu da oda počast čovjeku koji je bio vizionar i koji je želio da Srbija i region budu drugačiji”.

On je kazao da se u Crnoj Gori prvi put desila demokratska smjena vlasti, koja sada prolazi kroz traniziciju.

“Zato se često osvrnem na izjave Zorana Đinđića jer su one meni i dan danas putokaz za određeno djelovanje”, rekao je Krivokapić.

On je, na pitanje da li bi bio premijer da nije bilo nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i da li bi Amfilohije bio zadovoljan učinjenim, odgovorio da ne zna da li bi bio zadovoljan, ali da je ispunio sve što je obećao.

“Ostao je dio oko socijalne pravde. Napravili smo projekte i orijentisani smo ka izdizanju života, pogotovo onih koji imaju najniža primanja”, rekao je premijer Crne Gore.

Na pitanje da li bi mogao prošetati Cetinjem sa patrijarhom Porfirijem, Krivokapić je rekao da je to u ovom trenutku skoro nemoguće, ali da će doći vrijeme kada će biti moguće.

“Mislim da je na Cetinju strast toliko uzavrela i da ne dozvoljava da se desi sve što je normalno i prirodno, kako bi većina građana u Crnoj Gori željela”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da voli Cetinje, jer su “sve veze njegovih predaka i njega lično vezane za taj grad”, dodajući da izuzetni intelektualci, kulturni radnici, pesnici, filozofi i slikari trenutno ne mogu da dođu do izražaja.

“Nametnuta je igra u kojoj određene strukture, koje su povezane sa kriminalom, diktiraju ono što vidimo na Cetinju”, dodao je Krivokapić.

Krivokapić je, komentarišući zašto Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije potpisan na godišnjicu Amfilohijeve smrti, kazao da je “Vlada uradila sve što je do nje”.

“Kao i u svakoj drugoj ugovornoj relaciji, imamo dve strane, a Vlada Crne Gore je uradila sve što je do nje”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je njegov cilj bio promjena Zakona o slobodi vjeroispovesti, kako bi se, kako je dodao, zaštitio pravoslavni živalj.

“Ja nijesam imao nijedan politički motiv. Moj motiv je bila zaštita crkve, njene imovine i četiri eparhije”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da je “svoju obavezu ispunio” i da ostaje samo obaveza vezana za socijalnu pravdu.

On je, komentarišući navode da je u Crnoj Gori došlo do “redukovanja srpskih pisaca”, kazao da resorna ministarka Vesna Bratić priprema tim koji će preispitati dosadašnji sistem obrazovanja.

“Ubijeđen sam da će sva velika imena koja su nestala biti postavljena na pravo mjesto”, rekao je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...