fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Crna Gora opet može biti sidro stabilnosti u regionu

Krivokapić: Crna Gora opet može biti sidro stabilnosti u regionu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora opet može biti sidro stabilnosti u regionu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić dodajući da je realan scenario da država nakon izbora i formiranja stabilne vlade, završi pregovore sa Evropskom unijom (EU) u narednih nekoliko godina.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) kazali su da je Krivokapić danas razgovarao sa političkim direktorom Evropske službe za vanjske poslove Enrikeom Morom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, u susret osmom sastanku političkih direktora EU i zemalja Zapadnog Balkana.

“Ocijenjeno je da Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore treba sagledati kao realnu dijagnozu i napraviti dalju strategiju u skladu sa preporukama”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da nažalost, Izvještaj po mnogo čemu konstatuje razočarenje EU za ove dvije godine, čime je, kako je rečeno, Crna Gora ugrozila poziciju lidera u evropskoj integraciji u regionu.

Krivokapić je zahvalio na ocjeni u Izvještaju da je MVP politički najbolje ocijenjena institucija u Crnoj Gori.

“Istaknuta je potpuna usaglašenost Crne Gore sa stavovima EU, i naglašeno da evropski partneri cijene sankcionu politiku naše države prema Ruskoj Federaciji zbog agresije u Ukrajini”, rekli su iz MVP.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na unutrašnjem planu, Krivokapić je iznio uvjerenje da Crna Gora opet može biti sidro stabilnosti u regionu.

“I da je realan scenario da naša država nakon izbora, sa formiranjem stabilne Vlade od proevropskih snaga, završi pregovore sa EU u narednih nekoliko godina”, dodao je Krivokapić.

Iz MVP su naveli da je ukazano i na značaj revitalizacije Berlinskog procesa, i dinamiziranja uloge Savjeta za regionalnu saradnju, kao važne platforme za tu sveobuhvatnu inicijativu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...