fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaInjac: Crna Gora podržava jačanje saradnje NATO i EU

Injac: Crna Gora podržava jačanje saradnje NATO i EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), snažno podržava jačanje saradnje NATO i EU, poručila je ministarka odbrana Olivera Injac, navodeći da će to doprinijeti jačanju transatlantske veze.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je to kazala na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, koji je održan u sjedištu NATO-a u Briselu.

“Injac istakla je da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, snažno podržava jačanje saradnje NATO i EU, posebno imajući u vidu činjenicu da dvije organizacije dijele zajedničke vrijednosti i posvećenost promovisanju mira i stabilnosti u evroatlantskom prostoru”, kaže se u saopštenju.

Ona je navela da će intenzivirana saradnja dvije organizacije doprinijeti jačanju transatlantske veze, kao i efikasnijoj koordinaciji na planu suočavanju sa globalnim bezbjednosnim izazovima.

Navodi se da su ministri odbrane država članica NATO-a razgovarali o daljem unapređenju saradnje sa EU i jačanju strateškog partnerstva dvije organizacije.

“Ministri su konstatovali da je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak na ovom planu, posebno imajući u vidu aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Evropi, koja predstavlja izazov, ne samo na regionalnom, već i globalnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je važan element, koji u značajnoj mjeri doprinosi tim nastojanjima, ranije usvojena Zajednička deklaracija o saradnji između EU i NATO, koja predstavlja osnov za implementaciju ciljeva od uzajamnog interesa.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku analizirana i bezbjednosna situacija u istočnom dijelu Evrope i da je iskazana zabrinutost povodom aktuelnih dešavanja u i oko Ukrajine.

“Tom prilikom iskazana je čvrsta podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije i Ukrajine, te je ukazano na legitimno pravo svake nacije da sama bira svoj spoljnopolitički kurs”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se ministri saglasili da o pitanjima koja su od značaja za evropsku bezbjednost treba pristupati uz visok stepen kohezije, solidarnosti i očuvanja transatlantskog jedinstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...