fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaIbrahimović i Adrović ministri u novoj vladi

Ibrahimović i Adrović ministri u novoj vladi

Podgorica, (MINA) – Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović biće potpredsjednik nove vlade i ministar kapitalnih investicija, a generalni sekretar te partije Admir Adrović biće ministar rada i socijalnog staranja, saopšteno je iz BS.

Iz te partije su kazali da je predsjedništvo BS na sjednici usvojilo odluku o ulasku u novu vladu.

“Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da će u manjinskoj vladi biti predsjednik Ervin Ibrahimović, po struci magistar metalurgije, na funkciji potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija i generalni sekretar BS, Admir Adrović, po struci diplomirani ekonomista, na funkciji ministra rada i socijalnog staranja”, kaže se u saopštenju.

Iz BS su kazali da je predsjedništvo, koje je Glavni odbor ovlastio da zaključi pregovore oko ulaska u manjinsku vladu, donijelo i zaključke na kojim principima će funkcionisati manjinska vlada, kao i prioritete u radu vlade, na kojima će insistirati.

„Nova, 43. Vlada Crne Gore, mora biti snažna prekretnica u društvenom i političkom životu u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj Crne Gore, kao i regionalni razvoj, sa posebnim akcentom na sjever naše države, biće jedan od ključnih prioriteta”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, nastavak započetih kapitalnih projekata, koji su nažalost bili ili potpuno zaustavljeni, ili je njihova realizacija bila usporena u posljednjih 18 mjeseci, zadatak je na koji nova vlada mora odgovoriti promptno.

Iz BS su istakli da su evropske integracije i osnaživanje evropskog puta Crne Gore, kako bi pristup Evropskoj uniji učinili bržim, jedan od strateških ciljeva nove vlade.

“Osim toga, deblokada svih institucija, posebno onih u pravosuđu, kao i izborna reforma, ciljevi su za koje smatramo da su od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na evropskom putu”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će BS posebno insistirati da se kroz izmjene zakona izvrši decentralizacija i jačanje uloge lokalnih samouprava, kao i da se ispravi nepravda prema lokalnim samoupravama u dijelu prava na raspolaganje državnom svojinom na teritorijama opština.

“Da se pojačaju aktivnosti u procesu suočavanja sa prošlošću i sa tim u vezi da se u krivično-procesnom smislu pojača fokus na slučajeve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su se dešavali ma teritoriji Crne Gore ili u kojima su učestvovali državljani Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Iz BS su dodali da će insistirati i da se u potpunosti poštuju sve međunarodne konvencije i ugovori vezano za prava nacionalnih manjina kao i da se institucionalno osnaži veza sa dijasporom i da se u procesu reforme izbornog zakondavstva u DKP omogući iskorištavanje prava glasa crnogorskim građanima u inostranstvu.

“Integracija manjinskih naroda u institucije sistema, preduslov je za ostvarenje ideala skladnog multinacionalnog, multivjerskog i multikulturalnog društva i nova vlada mora posebno voditi računa o tom segment”, poručili su iz BS.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije