fbpx
NaslovnicaCrna GoraHuter: Ponude DPS-a bile iskrene

Huter: Ponude DPS-a bile iskrene

Podgorica, (MINA) – Ponude Demokratske partije socijalista (DPS) za formiranje vlasti u Prijestonici bile su do kraja iskrene, poručili su iz te stranke i dodali da iz opozicije nastavljaju borbu za Cetinje.

Odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice, Oskar Huter, ocijenio je da je izbor predsjednika cetinjske Skupštine jasno pokazao ko je sve vrijeme govorio istinu, a ko je obmanjivao građane.

Huter je naveo da je taj izbor pokazao i ko su politički saveznici i budući koalicioni partneri, kome su bitne fotelje, prihvatljive nestranačke ličnosti, a kome nijesu.

Kako je kazao, jasno je cijelom Cetinju i Crnoj Gori ko će, “vođen neograničenom političkom ambicijom, sa Belvedera biti dostavljen u naručje Joanikiju Mićoviću”.

“Govorili smo prethodnih dana i nedjelja, i ponavljamo – naše su namjere bile časne, a naše ponude za formiranje vlasti u Prijestonici do kraja iskrene”, rekao je Huter.

On je podsjetio da su iz DPS-a prije lokalnih izbora, kako je rekao, nesuđenim partnerima iz Socijaldemokratske partije (SDP), ponudili politički savez, principijelan, programski i u interesu Cetinja.

“Svjesni odgovornosti koju imamo pred svima kojima je naša država na srcu, željeli smo kreiranje jedinstvene liste koja bi okupila sve progresivne društveno-političke snage u Prijestonici”, rekao je Huter.

Huter je dodao da su željeli, na taj način, sa Cetinja poslati poruku ohrabrenja cijeloj Crnoj Gori.

“Željeli smo da, ubjedljivije nego ikada ranije, u Prijestonici trijumfuje ideja građanske, antifašističke, evropske, ponosne, moderne Crne Gore. Željeli smo najbolje za naš grad i državu, bez političkih kalkulacija”, istakao je Huter.

Kako je naveo, ni nakon izbora, u DPS-u nijesi željeli ništa drugo.

On je kazao da su pružili ruku onima sa kojima su branili Cetinje, uz poruku “želimo da sa vama gradimo Cetinje”.

“Svjesni šta ishod ovog procesa znači za Crnu Goru, kazali smo – tu smo, spremni da podijelimo odgovornost za upravljanje Cetinjem, da ispravimo ono što treba, da stanemo jedni uz druge sada kada je najpotrebnije”, rekao je Huter.

Prema njegovim riječima, DPS je, vođen tim motivom, ponudio podršku 14 odbornika za koncept koji su promovisali predstavnici SDP-a.

“Jedini smo bili do kraja jasni i kazali – zbog svega što nam se dešavalo tokom posljednjih godinu i po dana, nećemo sa URA-om i Demokratama”, istakao je Huter.

On je kazao da su imali u vidu i brojne istaknute ličnosti koje su podržale listu SDP-a.

“Nemamo dilemu da, ni u najružnijim snovima, niko od njih nije mogao da zamisli ovakvu izdaju interesa Cetinja i Crne Gore, kakvoj svjedočimo danas”, rekao je Huter.

On je naveo da nijesu do kraja iznenađeni, jer su, kako je kazao, imali priliku da se sličnih neprincipijelnih koalicija, uz neizostavno učešće SDP-a, nagledaju u prethodnim godinama.

Huter je kazao da je to počelo izbornim inženjeringom u Kolašinu, sa Goranom Danilovićem, a nastavilo se ulaskom SDP-a u budvansku vlast Marka Carevića, “istog onog koji je svojim mašinama 5. septembra uništavao imovinu građana Cetinja, u interesu okupacije grada od strane Crkve Srbije”.

SDP se, kako je naveo, isto ponio i 2016. prilikom formiranja vlasti u Kotoru, kao i 2020. u Tivtu, gdje je na vlast, faktički, doveden pop Mijajlo Backović.

“Danas je, izgleda, došlo vrijeme da se, po istom principu, Cetinje preda u ruke Joanikiju Mićoviću. Ono što je nas iznenadilo jeste mjesto dje se sklapa ova koalicija”, ocijenio je Huter.

Huter je rekao da su u DPS-u očekivali i smatrali primjerenim da se, umjesto u Skupštini Prijestonice, novi politički savez sklopi na Belvederu, jer je, prema njegovim riječima, to mjesto za istorijsko pomirenje SDP-a i Demokrata.

On je naveo da u DPS-u smatraju da je to prava lokacija za pomirenje, nakon što je SDP u potpunosti privatizovao Belveder u izbornoj kampanji.

“Pokazujući da je spremna da simbol odbrane građanske Crne Gore, mjesto na kom su, štiteći državno dostojanstvo, bili crnogorski građani svih vjera i nacija, političkih i drugih opredjeljenja, podredi svom sitnom i jeftinom političkom interesu, smatramo da je upravo to prava lokacija za pomirenje”, rekao je Huter.

Za pomirenje sa onima koji su, kako je rekao, između četvrtog i petog, zahtijevali napad na Cetinje, sa onima koji su likovali nad činjenicom da je Cetinje okupano suzavcem i izloženo policijskoj brutalnosti, sa onima čiji mitropolit kaže da se divi Aleksandru Rakoviću.

“Istom onom Rakoviću koji smatra da se deset miliona Srba treba obračunati sa 200 hiljada Crnogoraca i koji kaže da je Cetinje ustaški grad”, dodao je Huter.

On je ocijenio da će, osim što svjedoči o izdaji kakvu Cetinje nije zapamtilo, koalicija SDP-a i Demokrata značiti izgubljeno vrijeme za Cetinje.

“Koalicija koja počiva na vlastohleplju, mržnji prema jednom političkom subjektu, koalicija koja je skrojena isključivo kako bi SDP dobila fotelju gradonačelnika, raspašće se brže nego što je ova na državnom nivou”, rekao je Huter.

On je poručio da DPS nastavlja borbu za Cetinje, iz opozicije.

“Borili smo se i ovih godinu i po dana i zahvaljujući našoj snazi odbili smo napad velikosrpskog nacionalizma i srušili ovu štetočinsku Vladu. Najmanji će nam problem biti da se borimo i srušimo one koji su zaljubljeni u fotelju i Joanikijeve male namjesnike”, kazao je Huter.

U DPS-u, prema njegovim riječima, još jednom pokazuju da im je stalo do demokratskih principa, do poštovanja izborne volje građana i dostojanstva partije koju predstavljaju.

“Odbili smo, stoga, neprincipijelne političke aranžmane koje nam je nudio SDP i pokazali da za nas politika nije borba za vlast kako nas često optužujete. Mi smo vlast odbili jer smo se držali principa”, istakao je Huter.

On je rekao da su u SDP-u principe pogazili da bi prigrabili vlast.

“U vašem samoubilačkom naumu nećemo vas sprječavati. A mi ćemo ostati na jasnim principima da i iz vlasti i iz opozicije branimo interese građana Cetinja i Crne Gore. Neka živi naše dično Cetinje! I, neka je vječna Crna Gora”, poručio je Huter.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije