fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaGimaraeš: Napredak Crne Gore povezan sa rješavanjem političke krize

Gimaraeš: Napredak Crne Gore povezan sa rješavanjem političke krize

Podgorica, (MINA) – Napredak Crne Gore na njenom evropskom putu povezan je sa rješavanjem političke krize, ocijenio je diplomatski savjetnik u Kabinetu predsjednice Evropske komisije (EK) Andersen Gimaraeš.

To bi, kako je kazao u Briselu tokom sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem, donijelo deblokadu institucija i omogućilo rad zakonodavne i izvršne vlasti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore, Gimaraeš je istakao važnost solidarnosti u odgovoru na rat u Ukrajini.

On je naglasio da EU visoko cijeni činjenicu da je Crna Gora do sada ulagala napore koji su rezultirali potpunom usklađenošću.

„On je kazao da se uprkos veoma teškom momentu, posvećenost Unije Crnoj Gori ne dovodi u pitanje, ali i da je napredak na našem evropskom putu povezan sa rješavanjem političke krize, što bi donijelo deblokadu institucija i omogućilo rad zakonodavne i izvršne vlasti“, kaže se u saopštenju.

Gimaraeš je dodao da EU ima puno razumijevanje u pogledu poteškoća koje bi kriza mogla uzrokovati, navodeći njenu spremnost da pruži ekonomsku i tehničku podršku.

Radulović je rekao da je usaglašavanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU neophodno za proces integracije.

“Trenutak kome svjedočimo dokazuje da zajednički izazovi zahtijevaju zajedničke reakcije, ali i ukazuju na potrebu asertivnije uloge EU u regionu”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da je Crna Gora kao kredibilan kandidat za članstvo 100 odsto usklađena sa odlukama i stavovima EU, uključujući pridruživanje restriktivnim mjerama protiv Rusije, koje nakon što ih Vlada usvoji, postaju dio pravnog sistema država.

Radulović je istakao da nakon eskalacije sukoba u Ukrajini i više nego ranije, zemlje kandidati svoj evropski put moraju posmatrati kao nacionalni interes.

Kako je kazao, taj proces je dvosmjerna ulica.

„U tom kontekstu, on je naglasio neophodnost da Unija ubrzanjem procesa integracije po zaslugama jasno iskaže ohrabrenje zemljama koje su pokazale dosljednost, zbog čega se nalaze na spisku neprijateljskih država Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Među njima su, kako je Radulović naveo, Crna Gora koja je uputila ovu Inicijativu, i države sa statusom kandidata za članstvo u EU i NATO saveznice, Albanija i Sjeverna Makedonija.

„Zapadni Balkan je srce evropskog kontinenta i zaslužuje jasno iskazanu političku volju koja će proces integracije njegovih zemalja držati živim“, rekao je Radulović.

Radulović učestvuje na Evropskom humanitarnom forumu u organizaciji EK i Francuske, kao predsjedavajuće Savjetom EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...