fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnoj Gori neophodan kompromis i politički dijalog

Crnoj Gori neophodan kompromis i politički dijalog

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potreban politički dijalog da bi se napredovalo u oblasti vladavine prava, poručila je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, kazala da je Crna Gora država koja je najviše napredovala na putu ka Evropskoj uniji (EU), i da ne smije biti nazadovanja.

„Politički dijalog je sada potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo u oblasti vladavine prava, u privremenim mjerilima. Morate da se postarate da nema nazadovanja u onome što ste uradili, a jako ste puno uradili“, poručila je Fon der Lajen.

Ona je naglasila da političke snage i društvo treba da nađu konsenzus i prevaziđu podjele i da se Crna Gora očuva kao multietnička i multivjerska zemlja.

Kako je kazala, velika većina građana Crne Gore očekuje da ona brzo napreduje u procesu pristupanja, a za to su potrebni rezultati.

„Kompromis je jako važan da se dogovorimo i sprovodimo mjere koje će Crnu Goru približiti EU“, istakla je Fon der Lajen.

Upitana da prokomentariše informaciju Rojtersa da EU ne može više da garantuje sigurno članstvo u budućnosti za šest balkanskih država, ona je kazala da je poruka Unije jasna i da žele Crnu Goru u EU.

„Želim da vas ohrabrim, daleko ste došli i važno je da ostanete na ovom putu. Ukoliko vam treba konkretan dokaz ovoga, uzmite samo činjenicu da smo modernizovali metodologiju procesa pristupanja što je konkretan znak da tome jako ozbiljno pristupamo“, navela je Fon der Lajen.

Konkretan dokaz su, kako je dodala, i investicije u region.

Na pitanje da li je projekat Otvoreni Balkan zapravo projekat EU, neka vrsta zamjene za proširenje i da li Crna Gora mora da bude dio njega, Fon der Lajen je odgovorila da Crna Gora nije primorana na bilo šta i da donosi nezavisne odluke.

Odgovarajući na pitanje šta vidi, nakon godinu rada Vlade premijera Zdravka Krivokapića, kao neophodan prvi korak kako bi došlo do deblokade ključnih institucija u sistemu, ona je kazala da je nezavisnost pravosuđa najvažnija.

„Postoje veoma jasne smjernice u procesu pristupanja. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU – nezavisno, jako pravosuđe“, istakla je Fon der Lajen.

Prema njenim riječima, rad na tome je esencijalan i ključan.

„Za nas je važno da se poštuju te jasne smjernice, na primjer da se ispunjavaju kriterijumi Venecijanske komisije“, dodala je Fon der Lajen.

Upitana da li, ukoliko Demokratski front uđe u Vladu, smatra da ona i dalje može ispunjavati proevropsku agendu, Fon der Lajen je kazala da je odgovor jednostavan kada je riječ o interenim stvarima.

Kako je navela, građani Crne Gore odlučuju kome da daju povjerenje.

“Duboko vjerujem da će građani Crne Gore, koji su tako puno postigli, biti na pravom putu i da će povjerenje dati partijama koje žele demokratiju, transparentnost, vladavinu prava, a to su i temeljne vrijednosti EU potrebne za pristupanje“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je pohvalila Crnu Goru što je prva država na Zapadnom Balkanu koja je legalizovala istopolna partnerstva, navodeći da je to primjer za region i šire, jer to pokazuje toleranciju.

„Radujem se da vas vidim na ljubljanskom samitu, tamo ćemo razgovarati o načinima kovanja zajedničke budućnosti“, dodala je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je kazala da je EU tokom čitave pandemije bila uz Crnu Goru.

„Obezbijedili smo vakcine, medicinsku opremu. Obezbijedićemo još vakcina“, poručila je Fon der Lajen.

Ona je istakla da su vakcine ključne za prevazilaženje epidemije.

„Treba da uložimo zajedničke napore da ubijedimo one koji još oklijevaju da je važno da se vakcinišu. Imamo veliku odgovornost prema sebi i zajednici da iskoristimo vakcine koje su dostupne.
Želimo da zajednički i praktično radimo i na ekonomskom oporavku“, rekla je Fon der Lajen.

EU, kako je kazala, uložila je velike napore da ukloni negativne ekonomske uticaje virusa.

Ona je poručila da građani Crne Gore, posebno mladi, zaslužuju digitalniju, otporniju, zeleniju, budućnost, prilike za uspjeh, kao i kvalitetne i dobre plaćene poslove.

“Upravo to adresira naš ekonomski investicioni plan. Kao što znate, uložili smo devet milijardi EUR”, navela je Fon der Lajen.

Kako je kazala, od Crne Gore se očekuje da predlaže kvalitetne projekte, odnosno da dizajnira projekte u koje se ulaže.

“Zajedničkim naporima uspjećemo da povučemo dodatnih 20 milijardi EUR kroz zajmove”, rekla je Fon der Lajen.

„Ako posmatramo ovu godinu, već smo uložili 500 miliona EUR. Drago mi je da najavim da nastavkom ovog uspješnog programa moći ćemo da uložimo i dodatnih 600 miliona EUR“, kazala je Fon der Lajen.

Ona je dodala da će podržati određene sekcije autoputa.

“Riječ je o obilaznici oko Podgorice, takođe ćemo podržati zeljezničku liniju između Podgorice i Tirane. To su vrlo konkretni projekti koji će poboljšati povezanost regije, koja je toliko potrebna”, navela je Fon der Lajen.

Ona je pozvala svih šest partnera na Zapadnom Balkanu da ubrzaju aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog ekonomskog trzišta.

Đukanović je kazao da region prolazi neka nova iskušenja, koja provociraju dosadašnji nivo stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Živimo vrijeme u kojem je stabilnost Zapadnog Balkana na iskušenju zahvaljujući upornoj ofanzivi geopolitičkih interesa sa platforme suprostavljene EU perspektivi. Logično je da je i interes tih uticaja da se osujeti evropska i evroatlantska integracija Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Fon der Lajen ukazao na čvrstu riješenost Crne Gore da istraje na putu dostizanja evropskog sistema vrijednosti, kvaliteta života i članstva u EU.

„To je bio moj poziv da EK da ostane na nivou optimizma od prvog dana konstituisanja do danas, koji se ogleda kroz njene politike”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je puna integracija regiona jedini put kojim će se učvrstiti stabilnost.

„Ujedinjena Evropa nam svima treba da bi bila konkurentan igrač na globalnoj sceni i da bi zauzela zasluženo mjesto“, rekao je Đukanović.

On je naveo da posjetu Fon der Lajen zemljama regiona razumije kao dodatnu potvrdu posvećenosti EK i evropskih institucija evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i kao veliko ohrabrenje proreformskim i proevropskim političkim snagama regiona.

Đukanović je dodao da je veoma važno da posjeta Fon der Lajen dolazi neposredno prije održavanja Samita EU – Zapadni Balkan u Ljubljani, 6 oktobra.

On je naveo da je sa Fon der Lajen razgovarao o političkim procesima u Crnoj Gori.

„Podsjetio sam da smo u Crnoj Gori prošli kroz promjenu vlasti nakon 30-ogodišnjeg kontinuiteta jedne vlasti, kao i na vrlo ozbiljna ostvarenja tokom tog perioda, od očuvanog mira, učvršćenog međunacionalnog i međuvjerskog sklada, obezbijeđene ekonomske održivosti, obnove nezavisnosti, članstva u NATO i otvorenih pregovaračkih poglavlja“, naveo je Đukanović.

On je rekao da se godinu kasnije mogu sumirati prvi učinci nove Vlade i suditi koliko je Crna Gora bliže svojim ciljevima.

„Saopštio sam Fon der Lajen da nijesam zadovoljan ostvarenjima nove vlasti tokom prethodne godine“, naveo je Đukanović.

Crna Gora, kako je poručio, nastaviće da i dalje bude na evropskom putu i snažan promoter evropskih vrijednosti u regionu.

„Crna Gora je upravo zahvaljujući tome značajno odmakla ispred drugih zemalja aspiranata za članstvo i imamo namjeru da sačuvamo tu prednost“, kazao je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora vjeruje u istrajnost EU u daljoj afirmaciji politike regate, da će kroz svoja vrata puštati zemlje kandidate zavisno od njihove sposobnosti da realizuje reforme i usvoje predviđene standarde.

„Apsolutno vjerujemo u svoju sposobnost da nastavimo onim putem kojim smo se uspješno kretali i da u dogledno vrijeme obezbijedimo šansu Crnoj Gori da postane prva sljedeća članica EU“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je vrlo ohrabren onim što je čuo od Fon der Lajen.

„Njene poruke izvjesnosti evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, su nešto što djeluje veoma podsticajno“, dodao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije