fbpx
NaslovnicaCrna GoraEskobar: Otvoreni Balkan nije politički projekat

Eskobar: Otvoreni Balkan nije politički projekat

Ohrid, (MINA) – Otvoreni Balkan nije politički, nego ekonomski projekat, i važno je da tako ostane i da se fokusira na stvaranje mogućnosti za ljude iz regiona, kazao je visoki predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabrijel Eskobar.

On je, na Samitu inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kazao da SAD ne gledaju Zapadni Balkan iz tačke problema devedesetih, nego kroz prizmu mogućnosti 21. vijeka.

Eskobar je istakao da su mogućnosti Zapadnog Balkana ogromne.

„Zapadni Balkan je blagosloven odličnom geografksom pozicijom, sa prekrasnim resursima, ali i sa velikim preduzetničkim duhom“, rekao je Eskobar.

On je istakao da Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, što će pomoći da u borbi sa kilimatskim promjenama.

Zapadni Balkan, kako je naveo, ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobi od ruskog gasa.

„Mogao bi biti i centar za transport, infromatičke tehnologije i turizam. Ali na neke načine već i jeste i ZB je dio Evrope koji ima najveći rast, s obzirom da ćemo se suočiti sa ekonomskim izazovima“, rekao je Eskobar.

On je istakao da SAD podržavaju incijativu Otvoreni Balkan.

„Mi podržavamo sve ekonomske inicijative koje približavaju region i promovišu stabilnost zemalja u Zapadnom Balkanu. Vjerujemo da, sa ciljem da sve ovo bude uspješno, treba biti otvoreno za sve“, dodao je Eskobar.

On je istakao da svaka inicijativa za ekonomsku saradnju treba uključiti svih šest zemalja Zapadnog Balkana na jednakom nivou.

„Ovo je prekrasna inicijativa koja dolazi u veoma važno vrijeme za razvoj Zapadnog Balkana“, ocijenio je Eskobar.

On je kazao da ohrabruju lidere inicijative da bi konkretnije usaglasili Otvoreni Balkan sa ostalim inicijativama koje funkcionišu u regionu, zatim da ohrabruju plan za institucionalni razvoj, kao i da inicijativa ostane ekonomska.

„Ovo nije politički projekat, ovo je ekonomski projekat i važno je da ostane ekonomski projekat i da se fokusira na stvaranje mogućnosti za ljude iz regiona, tako će imati više podrške“, rekao je Eskobar.

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji kazao je da poziv na Samit gleda kao poziv za EU da bude dio ovog procesa.

On je ocijenio da je inicijativa Otvoreni Balkan mogućnost da region promijeni realnost, da prevaziđe izazove sa kojima se suočava.

Kako je kazao, inicijativa može da bude mogućnost za ubrzavanje puta prema EU.

“Prema mom mišljenju, ako se završi dobro, to će ubrzati ekonomsku integraciju regiona i realnu integraciju regiona u EU”, rekao je Varhelji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije