fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaĐukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kosova, Češke, Katara i Pakistana – Ariane Zerka Hodže, Janine Hrebičkove, Farisa Rumi Mohamed Šahin Al-Naimia i Mohameda Ejdžaza.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je, u odvojenim razgovorima sa ambasadorima, predočio aktuelne političke prilike u Crnoj Gori i ocijenio da je u toku proces konsolidacije vlasti.

“On je kazao da bi naredni mjesec trebao da pruži razjašnjenje situacije u kojoj se država našla i istakao da je za Crnu Goru važno da sačuva svoju multietničku demokratiju, mir, stabilnost i evropsku budućnost”, kazali su iz Službe za informisanje.

Kako je saopšteno, Đukanović je istakao da svaka naredna vlada u Crnoj Gori mora da bude snažno demokratska, građanska i evroatlantska, kao i da nastavi integracioni proces ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

On je, tokom razgovora sa ambasadorkom Kosova naveo da su odnosi dvije države prijateljski i dobrosusjedski, bez otvorenih pitanja i sa značajnim potencijalom za njihovo unapređenje.

“Uz ocjenu dostignutog povjerenja i prakse kontinuiranog političkog dijaloga na najvišem nivou, pozdravio je započetu međuresorsku saradnju i apostrofirao mogućnosti za unapređenje ekonomske, energetske, turističke i saobraćajne saradnje”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je ocijenio da je bolje infrastrukturno povezivanje i nastavak izgradnje granične infrastructure u zajedničkom interesu dvije države.

On je poručio je da bi dalji napori za regulisanje ustavnog položaja crnogorske manjine na Kosovu bili dodatni impuls međudržavnim odnosima.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa na relaciji Beograd-Priština, uz interes da se dođe do sporazuma i trajne stabilnosti u čemu će, kako je kazao, Crna Gora uvijek biti konstruktivan partner.

“Ambasadorki Kosova je prenio podršku za evropsku i euroatlantsku perspektivu te države uz uvjerenje da je zajednička budućnost regiona u porodici ujedinjene Evrope”, kazali su iz Službe za informisanje.

Hodže je zahvalila na, kako je kazala, sveobuhvatnoj podršci u istorijskim momentima za Kosovo i kontinuiranoj pomoći u gradnji subjektiviteta zemlje.

Ona je naglasila jasno opredeljenje te države ka evropskoj i evroatlantskoj perspektivi uz posvećenost miru i stabilnosti regiona i dobrosusjedskoj saradnji.

Hodže je navela da su kosovske institucije posvećene prijateljske odnose dvije države prošire i ojačaju u svim sferama od obostranog interesa.

Te institucije su, kako je kazala, posvećene i rješavanju ustavnog položaja Crnogoraca na Kosovu, koje smatraju dodatnom vrijednošću zemlje, i za šta volja postoji.

Đukanović je, u razgovoru sa ambasadorkom Česke, čestitao je na izboru nove Vlade te države i pozdravio kontinuitet međudržavne saradnje i pažnje koju ta zemlja pridaje regionu Zapadnog Balkana, kako bilateralno tako i kroz Višegradsku grupu.

On je naveo da očekuje da će nadgradnja ekonomske saradnje i u oblasti investicija doprinijeti bogatom programu odnosa između dvije države .

“Istakao je odlično iskustvo na polju energetike, prilike za dalji razvoj infrastrukturne i saobraćajne saradnje, uz već odlične veze u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova”, kazali su iz Službe za informisanje.

Đukanović je poručio da je regionu neophodna puna pažnja za ostvarenje strateškog cilja i pune integracije u EU.

Hrebičkova je istakla da je posebno zadovoljna što se izborom nove češke Vlade nastavlja politika podrške Zapadnom Balkanu u suprostavljanju sa izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Ona je podsjetila da će Češka preuzeti predsjedavanje EU u drugoj polovini godine, što će biti prilika i da pomogne da se stvari u Crnoj Gori ponovo pokrenu i zemlja vrati dinamici integracija.

“Iskazala je spremnost da tokom svog mandata aktivno radi na animiranju čeških kompanija i investitora u cilju bolje ekonomske povezanosti dvije države”, kazali su iz Službe za informisanje.

Đukanović je, u razgovoru sa ambasadorom Katara, podsjetio na prethodne kontakte na najvišem nivou uz iskazani interes za nastavak političkog dijaloga.

“Na taj način, pospješiće se saradnja u svim oblastima, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, poljoprivrede i turizmu za šta postoji interes sa strane Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je poručio da su vrata Crne Gore otvorena za investitore iz Katara, pozdravljajući aktivnosti te države u pravcu snaženja međunarodnog prestiža.

Al-Naimia je, kako je saopšteno, iskazao spremnost za unapređenje odnosa dvije države kroz podsticaj intenziviranja političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je posebno je naglasio zainteresovanost za investicionu i ekonomsku saradnju imajući u vidu prestižnost Crne Gore kao turističke destinacije.

Đukanović je, razgovarajući sa ambasadorom Pakistana, kazao da je riječ o prijateljskoj zemlji sa kojom Crnu Goru vežu pozitivne emocije iz prošlosti.

“On je iskazao spremnost za uspostavljanjem dinamičnije saradnje kako u okviru političkog dijaloga, tako i u različitim oblastima od obostranog interesa, naročito u privrednoj sferi”, naveli su iz Službe za informisanje.

Ejdžaz kazao je da Vlada Pakistana razmišlja u istom pravcu kada je riječ o potrebi intenziviranja saradnje.

“Upoznao je Đukanovića sa uspješnim prevazilaženjem problema sa terorizmom, navodeći da su sve institucije u toj zemlji usklađene i da je u toku proces prelaska sa geopolitike na geoekonomiju”, kazali su iz Službe za informisanje.

Prema njegovim riječima, Pakistan je glasni zagovornik povezivanja sa partnerima kao što je Crna Gora na političkom, diplomatskom i nivou privatnog biznisa.

Ejdžaz je inicirao povezivanje privrednika koje bi započelo organizovanjem video konferencije, što je, kako su kazali iz Službe za informisanje, sa zadovoljstvom podržano.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije