fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: DIK sudi da li će kandidature biti usklađene sa pravnim sistemom

Đukanović: DIK sudi da li će kandidature biti usklađene sa pravnim sistemom

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) sudi o tome da li su predsjedničke kandidature usklađene sa pravnim sistemom i ne može se licitirati sa nadležnostima Komisije prilikom odlučivanja o tim kandidaturama, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je novinarima u Minhenu, gdje se održava bezbjednosna konferencija, kazao da će Demokratska partija socijalista (DPS) brzo donijeti odluku o učešću na izborima.

Ta odluka bi, kako je rekao, vjerovatno već bila donešena on nije u Minhenu.

Đukanović je rekao da je sjutra u zvaničnoj posjeti Bugarskoj, dodajući da, nakon što se vrati, nema prečeg posla nego da obavi taj dio završnih aktivnosti na određivanju kandidata za predsjedničke izbore, u DPS-u.

“Naravno, da obavim razgovore i sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima i da pripremimo tu kandidaturu tako da ona sa svih strana bude podržana u cilju postizanja maksimalno mogućeg rezultata”, dodao je Đukanović.

Kako je saopštio, griješi svako ko sada u proceduri određivanja kandidata u DPS-u, pokušava da pronađe razlog za pokazivanje svoje veće važnosti.

“Dakle, svako ko danas spočitava DPS-u kako oklijeva sa određivanjem kandidata da bi vidio ko će biti protivkandidat, griješi. Nema ništa od toga”, rekao je Đukanović.

On je naveo da su oni i na ovim izborima, kao i prije pet godina, pažljivo sagledavali sve aspekte izborne utakmice trudeći se uvijek da daju kandidata koji će imati najviše šansi da pobijedi.

“Drugo, kada su u pitanju ostale kandidature, možemo se ljutiti na ovaj ili onaj državni organ, u ovom slučaju na Ministarstvo unutrašnjih poslova ili na Državnu izbornu komisiju (DIK), to nema nikakvog smisla”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se mora na svakom konkretnom pitanju pokazivati iskrena namjera za uspostavljanjem pouzdanije vladavine prava.

“To znači da bespogovorno poštujemo Ustav i zakone a ne da ih poštujemo do trenutka dok ne diraju naše interese, a kad dirnu naše interese onda se trudimo da pronađemo razloge i da opravdamo izuzetak”, dodao je Đukanović.

On je rekao da se moraju poštovati zakoni kao i ustavne nadležnosti državnih organa da odlučuju o pitanjima za koja su ovlašćena.

Đukanović je pitao o čemu drugom DIK može imati nadležnost ako ne o izbornom postupku.

“Ona (Državna izborna komisija) je ta koja sudi da li će kandidatura svakog od kandidata biti usklađena sa pravnim sistemom Crne Gore”, istakao je Đukanović.

On je kazao da je zadovoljan da Crna Gora u kontinuitetu ima svoje mjesto na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

“Tako je bilo nakon obnove nezavisnosti kada smo ovdje željeli da učinimo Crnu Goru kao novu nezavisnu državu vidljivom, tako je bilo kada smo promovisali svoju ambiciju da budemo dio NATO-a”, rekao je Đukanović.

Tako je, prema njegovim riječima, i danas kada se Evropa opet suočava sa ratom na svojoj teritoriji, sa nesumnjivim refleksijama na kvalitet stabilnosti na Zapadnog Balkana.

Kako je Đukanović rekao, ko danas ne vidi da je Zapadni Balkan zapravo teritorija na kojoj se razvija master plan ruske agresije na evropsko jedinstvo i na evropski sistem vrijednosti, taj nije u stanju geopolitički razmišlja.

On je kazao da Rusija nastavlja sa svojom agresijom na evropski sistem vrijednosti, pokušava da odvrati sve zapadno-balkanske države od daljeg napretka na evropskom i euroatlanskom putu, i to je zato velika opasnost i zbog toga postoje i već gotove, izvjesne posledice u regionu.

To je, prema riječima Đukanovića, nešto na šta treba stalno opominjati donosioce ključnih odluka na euroatlanskom prostoru.

On je ocijenio da je Evropska unija danas zaista kvalitetno ujedinjena u suprotstavljanju ruskoj agresiji kada je u pitanju Evropa, ali da ne bi rekao da do kraja razumije da su određena ponašanja na Zapadnom Balkanu zapravo kopija ruskog ponašanja u njihovom regionu.

“I zbog toga se u odnosu na takva ponašanja ne pozicionira na odgovarajući način koji će biti pravi doprinos punoj stabilnosti, nastavku reformi i daljoj evropeizaciji Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

On je rekao da je u Minhenu imao veoma bogat kalendar bilateralnih susreta, dodajući da je vrijeme dobro iskorišćeno i da je Crne Gora i ovogodišnju konferenciju iskoristila da se na odgovarajući način pozicionira na političkoj i bezbjednosnoj mapi Evrope.

Upitan da li je na sastanku sa predsjednicom Moldavije Majom Sandu bilo riječi o njenoj poslednjoj izjavi o crnogorskim državljanima koji su, kako je ona rekla, učestvovali u državnom udaru u toj zemlji uz pomoć Rusije, Đukanović je odgovorio potvrdno.

“Čini mi se da nikakvo objašnjenje nije bilo potrebno. Oni koji jako dobro znaju kroz kakvo iskustvo je prošla Crna Gora 2016. godine znaju da Crna Gora ne može biti dio takvih destruktivnih i destabilizujućih planova namijenjenih nezavisnim, suverenim evropskim državama”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Sandu ponovila samo ono što su već čuli – da je riječ o obavještajnim podacima koji potiču iz Ukrajine, da nema nikakvih ni naznaka da država Crna Gora i državni organi, institucije na bilo koji način u tome učestvuju.

Kako je Đukanović rekao, jedino može biti da neki neodgovorni pojedinci pristaju možda da budu zloupotrijebljeni, da budu dio nekih paravojnih, parapolicijskih, terorističkih ili bilo kakvih organizacija koje bi se stavile u službu ruskih interesa za destabilizaciju susjednih država.

On je saopštio da su se on i njegova moldavska koleginica složili da je potrebno da blagovremeno razmjenjuju informacije upravo tom linijom kojom ih dobijamo.

Prema riječima Đukanovića, bilo bi još korisnije da su obavještajne službe brzo razmijenile podatke da bi se onda mogla sprovesti identifikacija eventualnih počinilaca.

“I da mi obavimo svoj dio posla, naš dio posla je da spriječimo naše ljude da učestvuju u bilo kakvoj destrukciji, bilo kakvim terorističkim napadima ili bilo kakvim pokušajima državnih udara sa kojima, nažalost, Crna Gora ima neposredno iskustvo”, dodao je Đuaknović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije