fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaDuda: Poljska podržava put Crne Gore ka EU

Duda: Poljska podržava put Crne Gore ka EU

Podgorica, (MINA) – Poljska iskreno i prijateljski podržava put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), poručio je danas predsjednik te države Andžej Duda, tokom sastanka sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Duda je istakao da se nada da će donacija od 60 hiljada doza vakcina, koju je Poljska danas uručila Crnoj Gori, osnažiti prijateljstvo dvije države.

On je kazao da Poljska podržava Crnu Goru u pogledu svih aktivnosti koje je vode ka EU.

“Poljska iskreno i prijateljski podržava put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU”, poručio je Duda.

Duda je naveo da Poljaci rado dolaze u region Zapadnog Balkana i da u tome vidi veliku šansu za crnogorsku ekonomiju.

“Naši građani sve češće putuju u Crnu Goru. Računam da Crna Gora može da ugosti pola miliona ljudi iz Poljske”, rekao je Duda.

Krivokapić je kazao da posjeta Dude ima simboličan značaj, jer ove godine dvije države obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Krivokapić je istakao kontinuiranu podršku Poljske Crnoj Gori, u oblasti EU integracija od samog početka reformskih i integracionih procesa.

Podrška je naročito vidljiva, kako je kazao, u okviru Višegradske grupe, kroz koju Poljska daje podršku cijelom Zapadnom Balkanu.

„Krivokapić je istakao da Crna Gora posebno cijeni što je Poljska, tokom borbe s pandemijom koronavirusa, kroz Mehanizam NATO saradnje, donirala vrijednu medicinsku opremu Crnoj Gori, kao i 40 hiljada doza Fajzer vakcina“, kaže se u saopštenju.

Krivokapić se zahvalio i na današnjoj donaciji od 60 hiljada vakcina, istakavši da je Vlada Crne Gore uspjela da ostvari najveći ekonomski rast u Evropi.

Navodi se da je Krivokapić upoznao Dudu sa inicijativom Vlade da realizuje više održivih, ekološki čistih projekata, kao i sa projektom „Evropa sad“, koji ima za cilj da smanji trenutno izražene socijalne razlike.

Krivokapić je kazao da posjetu Dude doživljava kao potvrdu odličnih političkih odnosa dvije države, koje je potrebno staviti u službu snaženja privredne saradnje.

On je dodao da ga raduje da je Crna Gora sve interesantnija turistička destinacija za poljske turiste i da bi unapređenje saradnje u toj oblasti bilo izuzetno značajno.

„Uvjeren sam da će poljski turisti koji su rado viđeni gosti u Crnoj Gori, sljedeće godine doći u većem broju“, poručio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije