fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaDeblokada pregovaračkog procesa da bude prioritet Vlade

Deblokada pregovaračkog procesa da bude prioritet Vlade

Podgorica, (MINA) – Deblokada pregovaračkog procesa Crne Gore mora biti ključni prioritet buduće vlade, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na sastanku sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović i Pahor su razmijenili informacije o ključnim dešavanjima na unutrašnjem i regionalnom planu od njihovog posljednjeg susreta u novembru u Parizu, kao i planovima inicijative Brdo – Brioni.

„Saglasili su se o neophodnosti intenziviranja dinamike politike proširenja za dostizanje stabilnosti regiona, uz zajedničku ocjenu da se nacionalizam može zaustaviti jedino evropskim projektom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Slovenija nastaviti da snažno podržava evropski put Crne Gore.

„Đukanović je upoznao predsjednika Pahora da deblokada pregovaračkog procesa Crne Gore mora biti ključni prioritet njene buduće vlade, što je uslov za njegovu podršku budućoj većini“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, dogovorena je Đukanovićeva uzvratna zvanična posjeta Ljubljani, u drugoj polovini godine.

Đukanović, koji danas i sjutra učestvuje na 58. izdanju Minhenske bezbjednosne konferencije, sastao se i sa komesarom EU za budžet i finansije Johanesom Hanom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Ističe se da je sastanak sa Hanom bila prilika za detaljniji osvrt na napredak regiona u odnosu na period kada je obavljao funkciju komesara za proširenje.

„Saglasili su se da bi napredak pregovora u više zemalja povećavalo povjerenje u politiku proširenja među zemljama EU“, navodi se u saopštenju.

Han je ocijenio da bi pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz dosadašnji napredak Crne Gore, tome dali podsticaj.

Đukanović je kazao da je primarni cilj obezbjeđivanja podrške vladi u parlamentu, koja bi omogućila hitnu deblokadu pregovora u poglavlju 23 i dobijanje nove dinamike zatvaranja poglavlja.

„Dogovoren je nastavak komunikacije koji će pitanje proširenja i stabilnosti regiona držati u fokusu EK“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u razgovoru Đukanovića i Lajčaka, razmijenjena mišljenja o najznačajnijim regionalnim pitanjima, kao i o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori.

Na sastanku je konstatovano da je za probleme na Zapadnom Balkanu odgovor u zajedničkoj evropskoj perspektivi.

Na marginama Minhenske konferencije, Đukanović je razgovarao i sa liderkom opozicije u Bjelorusiji Svetlanom Tihanovskajom.

Đukanović je ponovio da Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije i da to čini u bliskoj koordinaciji sa EU.

Dodaje se da je Đukanović razgovarao i sa novim predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije