fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora i dalje predvodnica na putu EU integracija

Crna Gora i dalje predvodnica na putu EU integracija

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je i dalje predvodnica na putu evropskih integracija, a svi politički akteri treba da doprinesu da država zadrži taj status, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Skupštine Danijele Đurović i prvog potpredsjednika Evropskog parlamenta (EP) Otmara Karasa.

Kako je saopšteno iz skupštine, Đurović se sa Karasom sastala u okviru Prvog parlamentarnog samita međunarodne Krimske platforme.

Karas je, kako se navodi, iskazao interesovanje za unutrašnja dešavanja u Crnoj Gori, a naročito za sudske reforme koje još nijesu sprovedene, posebno za izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

On je istakao da će Crna Gora imati nedvosmislenu podršku EP u procesu pristupanja evropskoj porodici naroda.

On je ocijenio da bi bilo korisno organizovati sastanak na visokom nivou predsjednika skupština država Zapadnog Balkana i predsjednice EP Roberte Metsole.

“Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora i dalje predvodnica na putu evropskih integracija, kao i da svi politički akteri treba da doprinesu da naša zemlja taj status i zadrži”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đurović iskazala zainteresovanost za češćom razmjenom sa evropskim parlamentarcima i najavila održavanje sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje 14. i 15. decembra u Strazburu.

“Đurović je izrazila interes za organizovanjem posjete Briselu, prije svega EP i drugim institucijama, i istakla značaj organizovanja susreta na visokom nivou sa predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom”, rekli su iz Skupštine.

Govoreći o ovogodišnjem izvještaju o napretku Crne Gore, Đurović je konstatovala da država nije ispunila očekivanja Evropske komisije i članica Evropske unije kada su u pitanju reforme u oblasti pravosuđa, posebno u dijelu izbora sva četiri člana Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

“Đurović je iskazala uvjerenje da će se svi proevropski orjentisani politički akteri ozbiljno i odgovorno odnijeti prema osjetljivim pitanjima koja opterećuju crnogorsko društvo i dati maksimalan doprinos u cilju ispunjavanja naših zadataka iz EU agende”, rekli su iz Skupštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...