fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlažić: Nema pravnih smetnji da članovi DIK-a izaberu predsjedavajućeg

Blažić: Nema pravnih smetnji da članovi DIK-a izaberu predsjedavajućeg

Podgorica, (MINA) – Nema pravnih smetnji da članovi Državne izborne komisije (DIK) izaberu predsjedavajućeg tim tijelom, kazao je dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, navodeći da Komisija ne smije da stane sa radom.

Blažić je za Pobjedu kazao da je neizbor predsjednika DIK-a, nažalost, odraz institucionalne krize.

On je dodao da to ne bi smjelo da bude pravna smetnja za normalno funkcionisanje izbora, a samim tim i DIK-a.

Blažić je naveo da nedostatak izbora predsjednika DIK-a, u ciljnom tumačenju normi Zakona o izboru odbornika i poslanika, svakako jeste personalni nedostatak te institucije, ali on ne bi trebalo da bitno utiče na buduće izborne procese.

“Ukoliko se u međuvremenu, do izbora, ne izabere predsjednik DIK-a, ne vidim pravnih smetnji da članovi Komisije izaberu između sebe „predsjedavajućeg“ DIK-om, koji je samo prvi među jednakima u DIK-u i koji rukovodi radom tog organa u izbornom procesu”, kazao je Blažić.

Kako je kazao, blokada rada organa vlasti ili DIK-a bi imala za posljedicu blokadu funkcionisanja društvenog života, a konkretno i posljedicu uskraćivanja prava građanima da ne mogu da ostvaruju svoje biračko pravo i biraju lokalna predstavnička tijela.

“U tom ciljnom tumačenju normi zakona jasno je da zakonodavac kada je zakonom uređivao pravni položaj DIK-a, nije imao za cilj da blokira instituciju i izbore, već naprotiv, da obezbijedi funkcionisanje sistema”, rekao je Blačić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije