fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Preduslov za razgovor garancije da se neće sa DPS-om

Bečić: Preduslov za razgovor garancije da se neće sa DPS-om

Podgorica, (MINA) – Preduslov za razgovore unutar vladajuće većine i manjinskih stranaka je da subjekti koji su stavovima i činjenjem krenuli da uspostavljaju parlamentarnu većinu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) promijene odluku, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

On je, u intervjuu Parlamentarnom kanalu, kazao da je preduslov da se ti subjekti vrate u okrilje sadašnje većine.

Kao i da, kako je naveo, daju jasne garancije da neće praviti bilo kakvu parlamentarnu većinu sa DPS-om.

Bečić je rekao da te garancije predstavljaju preduslov da se otvori mogućnost da razgovaraju i da se dogovaraju unutar parlamentarne većine.

“Bili bi neodgovorni pred građanima kada bi dozvolili da neko pregovara na dva kolosjeka – sa pobjednicima i gubitnicima izbora 30.avgusta”, kazao je Bečić, prenosi portal RTCG.

On je naveo da bi to značilo da su sredstvo za “njihovo podizanje cijene kod DPS-a”.

“A ja ne mislim da bi ovo trebalo da se pretvori u jednu pijacu gdje ne bi trebalo da imamo jasan odgovor na jednostavno pitanje – da li isključujete mogućnost pravljenja skupštinske većine sa DPS-om”, dodao je Bečić.

Bečić je istakao da on odmah kaže da isključuje, jer su, kako je dodao, dali riječ građanima da neće tvoriti većinu sa DPS-om.

On je kazao da su “neki drugi krenuli drugim putem”.

“Neka daju jasne, javne garancije da će promijeniti odluku i da će ići sa DPS-om i mi smo spremni odmah da otvorimo dijalog unutar aktuelne parlamentarne većine i sa strankama manjina. I da razgovaramo o modalitetima, između ostalog, i o modelu nestranačke, tehničke vlade”, rekao je Bečić.

Bečić je negirao da se sastao sa predsjednikom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.

Kako je naveo, URA treba da odgovori na jednostveno pitanje – da li mijenjaju svoju odluku kojom su krenuli u zagrljaj DPS-u i gdje su krenuli da prekrajaju izbornu volju građana.

“Neka jasno i jednostavno odgovore na to pitanje i stvoriće se preduslovi da se parlamentarna većina dogovara. Oni neće da odgovore na to pitanje. S druge strane, neki drugi čekaju organe stranke, kao što je to SNP”, kazao je Bečić.

Bečić je podsjetio da je poslanik DPS-a Miloš Nikolić rekao da sve odluke manjinske Vlade zavise od DPS i njihove volje.

“Činjenično to jeste tako. Ako dođe do toga, DPS bi činio dvije trećine te parlamentarne većine. To je klasična vlada na daljinsko upravljanje DPS-a”, rekao je Bečić.

DPS bi, prema riječima Bečića, morao da aminuje i izglasa svakog člana Vlade, sve što prolazi kroz parlament.

“Ovim putem je mogao svako od nas 41 da pođe i svakog poslanika bi DPS podržao da bude premijer, ali građani su 30. avgusta htjeli da oni odu u opoziciju”, kazao je Bečić.

Bečić je rekao da mu je nepojmljivo da Socijalističkoj narodnoj partiji trebaju partijski organi da odlučuju o ovoj stvari, imajući u vidu decenijski staž borbe te stranke protv DPS-a.

On je kazao da je podmetanje da Abazović i on imaju neke neusglasice.

“Moja ponuda da se izvinim za sve teške riječi, da oprostim sve što je meni rečeno, a rečeno je dosta toga, samo da ne pođu sa DPS-om je uvijek na stolu”, dodao je Bečić.

Prema njegovim riječima, pokušava se sve svesti na to da su problem svađe i sujete, a problem je što neko hoće da prekroji izbornu volju građana.

“Neko je negdje nešto obećao, ušao duboko, i mora da realuizuje sve ono čemu svjedočimo, od smjene vlade i predsjednika Skupštine, i svega drugog. Neka kažu da neće s DPS-om i i otvaraju se mogućnosti za razgovori i dogovor”, kazao je Bečić.

Bečić je ocijenio da dešavanja na Cetinju i odlazak DPS u opoziciju predstavljaju poštovanje volje građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije