fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBečić: Neupitna dosljednost Crne Gore evropskom putu

Bečić: Neupitna dosljednost Crne Gore evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Principijelnost i dosljednost Crne Gore na evropskom putu nije upitna ni u jednom trenutku, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, ocijenio da je posjeta Rinkevičsa snažna potvrda crnogorsko-letonskog prijateljstva i odraz uzajamnog uvažavanja i poštovanja dvije države.

On je istakao da je Crna Gora opredijeljena da u budućnosti gradi još snažnije međudržavne odnose sa Letonijom, prvenstveno kroz intenziviranje političkog dijaloga i razmjenu posjeta na najvišem i visokom nivou.

Kako je naveo Bečić, odnose Crne Gore i Letonije karakteriše partnerstvo, otvorenost, kao i kontinuirana međusobna podrška u okviru bilateralnih i multilateralnih formata saradnje.

“Letonija je pomogla naš evroatlantski put i sada pruža podršku pristupnim procesima ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, kazao je Bečić.

Kako se navodi, Bečić je upoznao Rinkevičsa sa političkim dešavanjima u državi, smjenom vlasti i tranzicionim periodom koji je uslijedio.

On je ocijenio da su ta politička dešavanja bila lekcije u demokratskom sazrijevanju društva.

Bečić je naglasio da je Crna Gora na bazi Sporazuma koji su nosioci pobjedničkih listi potpisali nakon izbora, ostala snažno na evropskom i evroatlanskom putu.

„Činjenica da danas imamo podršku građana evropskom i evroatlantskom putu koja je na istorijskom maksimumu, najčvršći je dokaz i pokazatelj da Sporazum nije samo imao formalnu, već u potpunosti praktičnu snagu i važnost”, kazao je Bečić.

On je istakao da je Evropa veliki spoljnopolitički cilj Crne Gore i ono oko čega postoji politički konsenzus.

Bečić je, kako je saopšteno, govorio o isporučenim rezultatima u okviru pristupnih procesa, ističući stopostotnu usklađenost vanjske politike sa politikom EU.

On je naglasio da je odluka Crne Gore da prihvati mjerila u okviru nove pregovaračke metodologije, što državi nije išlo u prilog, bila i „želja da pokažemo kooperativnost ka našim evropskim partnerima”.

Kako je kazao, ocijenjeno je da je važno najveću energiju usmjeriti ka najtežim pitanjima, a to su svakako pitanja korupcije i uspostavljanja vladavine prava.

„Naša principijelnost i dosljednost na EU putu nije upitna ni u jednom trenutku“, kazao je Bečić.

On je podsjetio da Crna Gora nema otvorenih bilateralnih problema sa susjedima, i da je politika dobrosusjedskih odnosa jedan od prioriteta spoljnopolitičkog djelovanja.

Bečić je ocijenio i da je proces pristupanja dvosmjeran, i da bi bio značajan za obje strane.

On je, govoreći o reformama koje su sprovedene u prethodnom periodu, Rinkevičsa upoznao sa ostvarenim rezultatima.

Kako je saopšteno, Bečić je istakao uspjeh ostvaren u sferi ekonomije i socijalnih rješenja.

On je, kako se navodi, pozdravio važnost jačanja parlamentarnih odnosa dvije zemlje i podsjetio na kapacitet Grupe prijateljstva dva parlamenta.

Rinkevičs je ocijenio da je Crna Gora zemlja kandidat koja je postigla mnogo.

On je istakao važnost usklađenosti spoljne politike Crne Gore sa politikom EU i poručio da Letonija snažno podržava proces proširenja.

„Reforme koje ste do sada sproveli su zadivljujuće. Neophodno je da nastavite sa reformama u pravosuđu”, kazao je Rinkevičs i dodao da bi novo članstvo poslalo poruku ohrabrenja Zapadnom Balkanu.

On je istakao važnost parlamentarne saradnje i da je, uz ograničenja koje je donijela pandemija, potrebno uložiti dodatan trud kako bi ona bila osnažena.

Rinkevičs je, povodom održavanja Samita tri mora, koji će između ostalog imati i parlamentarnu dimenziju, uputio poziv Bečiću.

„Samit je dobra prilika da razgovaramo o jačanju regionalne i bilateralne saradnje, kao i prilika da vi predstavite svoje viđenje prilika na Zapadnom Balkanu, ali i da mi izložimo naše viđenje prilika u okruženju“, rekao je Rinkevičs.

On smatra da će samit biti prilika da se dođe do korisnih rješenja

Rinkevičs je, kako su kazali iz Skupštine, pohvalio reforme koje je Crna Gora do sada postigla, i poželio sve najbolje građanima Crne Gore na evropskom putu.

On je poručio da će Letonija nastaviti da pruža podršku kao i do sada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poslanici će raspravljati o predlogu za izmjenu Poslovnika Skupštine

Podgorica, (MINA) – Predlog parlamentarne većine za izmjenu Poslovnika Skupštine, kojim je predviđeno da...