fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBečić: Crnoj Gori potrebna stabilnost i unutrašnja kohezija

Bečić: Crnoj Gori potrebna stabilnost i unutrašnja kohezija

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebna stabilnost i unutrašnja kohezija, jer samo stabilna može napraviti iskorak ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva (UK) za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, poručio da izbori predstavljaju jedino rješenje koje je pošteno prema građanima.

Iz Skupštine su naveli da je Bečić, govoreći o djelovanju nove većine od uspostavljanja vlasti, naglasio da je vlast preuzeta u ekonomski, društveno i epidemiološki izuzetno složenom trenutku.

Kako je saopšteno, on je naglasio da se, uz svu složenost političkih odnosa u zemlji, uspjelo doći do rezultata koji su, prema riječima Bečića, neosporni, vidljivi i prepoznati.

„Zakonodavna rješenja donijeta na sjednicama održanim krajem prošle godine ujedinila su Crnu Goru, i zato utoliko više i apsolutno iznenađuje sve čemu svjedočimo ovih dana”, naveo je Bečić.

On je ocijenio da to nije dobro, jer Crnoj Gori treba stabilnost, unutrašnja kohezija, budući da samo stabilna Crna Gora može napraviti iskorak ka EU.

“Jedino prema građanima pošteno rješenje, koje se trenutno nameće, su novi izbori. Sve drugo bilo bi igranje sa izbornom voljom građana”, naveo je Bečić.

On je ocijenio da Sporazum, koji su tri nosioca izbornih lista potpisala nakon parlamentarnih izbora u 2020. godini, predstavlja snažnu potvrdu prozapadne, proevropske i prograđanske politike koju je “u prethodnih godinu i po dosljedno vodila aktuelna vlast”.

Bečić je ponovio da se spoljnopolitički kurs Crne Gore u potpunosti oslanja na evropsku i evroatlantsku agendu, kao i na jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je mala, ali kredibilna i pouzdana članica NATO saveza, koja je zagovornica politike otvorenih vrata.

„Država je snažno na evropskom putu i, sa isporučenim rezultatima, stopostotno usklađenom spoljnom politikom sa politikom EU i snažnom podrškom građana evropskom usmjerenju, potvrđujemo da smo dosljedni evropskim i evroatlantskim vrijednostima”, smatra Bečić.

On je kazao da je, za vrijeme nove vlasti, podrška građana porasla gotovo za polovinu, dodajući da od toga ne treba bolji dokaz koliko je Skupština posvećena prozapadnoj, proevropskoj, evroatlanskoj i građanskoj budućnosti Crne Gore.

Bečić je istakao da Crna Gora i UK imaju dugogodišnje, prijateljske, savezničke i sadržajne odnose.

On je ocijenio da će imenovanje Piča, koga, kako je kazao, karakteriše bogato diplomatsko, vojno i životno iskustvo, biti dodatni garant prakse izvrsnih odnosa dvije države.

„Imenovanjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, UK pokazuje senzibilitet i posvećenost ovom dijelu Evrope, što nam, uz podršku koju imamo od drugih partnera iz Alijanse, daje osjećaj sigurnosti i zahvalnosti”, kazao je Bečić.

Pič je istakao da je UK prijatelj Crne Gore i da će to biti i u budućnosti.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naglasio da UK snažno podržava i pozdravlja demokratske vrijednosti u Crnoj Gori, ali i tranziciju vlasti koja je, kako je kazao, trenutno dio tih vrijednosti.

„Snažno podržavamo institucije, vladavinu prava i vaš sistem uspostavljen na tome. Takvu vrstu podrške nastavićemo da pružamo na svim poljima”, kazao je Pič.

On je naglasio da UK cijeni posvećenost demokratskim i evroatlantskim vrijednostima, navodeći da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulazak Crne Gore u EU.

Pič je naglasio da su vrata UK u svakom trenutku otvorena za Crnu Goru, uz spremnost da se sarađuje na svim poljima od zajedničkih interesa.

„Naš stav je da nećemo zauzimati bilo čiju stranu, ali podržavamo demokratiju i institucije. Radićemo sa svima koje su izabrali građani. Mi se u taj proces nećemo miješati”, kazao je Pič.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije