fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Temeljni ugovor nije top tema za Vladu Crne Gore

Abazović: Temeljni ugovor nije top tema za Vladu Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije najvažnija tema za Vladu Crne Gore, kazao je premijer Dritan Abazović i dodao da je to pitanje koje mora da se izmjesti iz dnevnog reda u korist države i te vjerske zajednice.

Abazović je to kazao odgovoarajući na pitanja novinara na Samitu inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu.

Kako je kazao, to je jedno pitanje koje mora da se izmjesti iz dnevnog reda u korist države i SPC.

“Čim dođemo do teksta, ne vidim nikakav problem, ne mogu da ga identifikujem. Ja to pitanje tretiram kao i svako drugo pošteno. Kako sa drugim vjerskim zajednicama, tako i sa SPC, čim budemo imali tu usklađenost, Crna Gora će staviti to pitanje ad acta”, rekao je Abazović.

Na pitanje kakav je utisak o inicijativi i da li preporučuje da Crna Gora uđe u Otvoreni Balkan, Abazović je rekao da politiku vodi na iskren i transparentan način i da će prenijeti ono što je istina.

„A istina je da se nije čuo nijedan argument niti jedna stvar koja ne bi bila u interesu Crne Gore“, rekao je Abazović.

On je istakao da već postoje granički prelazi koji imaju green line.

„Ako ljudi misle da je u sred turističke sezone dobro da neka porodica čeka na temperaturi od 45 stepeni na nekom graničnom prelazu, premijer Crne Gore tako ne misli“, rekao je Abazović.

Abazović je kazao da ne zna da li će zabrana preleta aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova biti tema bilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Mi smo država koja je uvela sankcije Rusiji i ponašamo se u skladu sa pravilima koje smo donijeli na Vladi. Žao nam je što postoji rat na tlu Evrope, što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, nadamo se miru, navijamo za mir“, rekao je Abazović.

On je ocijenio da će se ono što su ranije najavljivali, što je bila praksa rada Vlade, nastaviti.

„O svakoj inicijativi treba da otvorimo jednu raspravu, dobili smo više informacija. Mislim da ce resorni minsitri koji su zaduženi za enegetiku, turizam, poljoprivredu imati priliku da dobiju više ifnormacija, kada to sve budemo sublimirali donijecemo krajnu odluku“, kazao je Abazović.

Abazović je poručio da su garađani Crne Gore uvijek bili za pomirenje i saradnju kada mnogi u regionu nisu bili.

„To što neke strukture i u Crnoj Gori žele da državu zadrže u statusu kvo i ne žele njen nepredak iz sebičnih razloga, koj isu vezani za političke prilike ili za ono što je bio njihov status ranije, to ne treba da bude prepreka da zemlja ide napred“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, Crna Gora može da ide samo napred u onome što je ostvarivanje dobre saradnje.

„Otvoreni Balkan ne doživljam kao alternativu Evropskoj uniji (EU), od svih sagovornika na panelu smo čuli da regionalne incijative čine prekazak evrospkog puta bržim“, istakao je Abazović.

Upitan o slučaju Svetozara Marovića, Abazović je istakao da će pitanje ostati na stolu sve dok Marović ne bude izručen.

„To je simboličko pitanje – pitanje pravde, to je čovjek koji je osuđen za organizovani kriminal, i mislim da bi trebalo svoju kaznu da izdržava u Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

Abazović je istakao da vjeruje da će Crna Gora, koja je najmanja u regionu, biti vjesnik uvelikih promjena u rebrendiranju Balkana.

„Ja vjerujem u nju ali da li će se to ostvariti zavisi od milion fatora. Crna Gora današnjim pristutvom i vašim interesovanjem, nekako joj pripada malo više, možda i zbog prošlosti i dobrosudjedskih odnosa, da bude taj most“, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije