fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Krivokapić izmijenio zaključke

Abazović: Krivokapić izmijenio zaključke

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić je, izmjenom zaključaka, pokušao da obesmisli odluku kojom se uvode sankcije Rusiji, kazao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je Krivokapić predlagao da Vlada ovlasti Ministarstvo vanjskih poslova (EU) da sprovodi politiku Evropske unije o sankcijama prema Rusiji.

On je kazao da je izmjena zaključaka neprimjerena za državu koja je predvodinca pristupnog procesa u Evropsku uniju (EU) i članica NATO-a.

“Svakome želimo dobro, želimo da se mirnodopska politika svugdje širi, ali u kriznim situacijama moramo da zauzmemo stranu”, rekao je Abazović.

On je ocijenio da oni koji misle drugačije prave veliku štetu Crnoj Gori, i podrijevaju najveći spoljnopolitički cilj države – punopravno članstvo u EU.

Abazović je kazao da MVP ne može da sprovodi politiku sankcija, jer je to nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“MVP ne može da zabrani nekome ulazak u zemlju, da nekome zaplijeni jahtu, zamrzne račune ili imovinu. Hipotetički, ne kažem da će se to desiti”, rekao je Abazović.

On je kazao da se izmjena zaključaka pokušala opravdati time da je “posrijedi ista stvar, ali mekše zaapkovana”.

“Tu je nastao šum u komunkiaciji. Moj predlog je bio da se izjasnimo oko zaključka koji je vrlo jednostavan, da se Vlada priključuje restriktivnim mjerama”, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, današnja sjednica Vlade je završena, a ne prekinuta.

“Nije sjednica prekinuta, nego je premijer izašao i rekao – sjednica je završena”, kazao je Abazović.

On je istakao da je zadovoljan sastankom o formiranju nove vlade, dodajući da su u velikoj zabludi “oni koji misle da Crnoj Gori hitno ne treba vlada”.

“Neka partije odluče što god hoće, mandatar je završio svoj dio posla. Ako neko misli da nama trebaju pregovori još dva mjeseca, a da u ovakvom stanju čekamo krizu i globalna kretanja, ja mislim da je u velikoj zabludi“, poručio je Abazović.

On je apelovao da se nova vlada što prije izabere i da se hitne stvari što prije stave na dnevni red.

Abazović najavio da će se danas sresti sa kolegama iz Socijalističke narodne partije (SNP) i opozicije.

Na pitanje ko, tokom pregovora o novoj vladi, otvara pitanje Srebrenice, on je kazao da mu je teško da uđe u glavu političara “koji stalno potenciraju neke teme”.

“Bio sam u Potočarima i opet ću, nezavisno na kojoj poziciji budem. To traže partije u opoziciji, najviše SD i SDP. Oni su svjesni da smo na toj strani, ali pokušavaju da stvore pritisak na SNP, ali i za SNP je to prihvatljivo”, poručio je Abazović.

On je kazao da će od svih budućih ministara tražiti da se poštuje magistralni pravac Vlade, dodajući da je manje bitno to što neko misli o pitanjima iz prošlosti.

Prema riječima Abazovića, SNP se već izjasnio o Ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“Oni su potpisali to, možete ih kontaktirati da provjerite”, rekao je Abazović.

Upitan hoće li biti roka da se politički akteri izjasne o formiranju nove vlade, on je kazao da je na jučerašnjem sastanku predložio rok do kraja radne sedmice.

“Načelno, ne ultimativno, bilo je rečeno da do kraja nedjelje imamo dogovor. Moja je molba bila da to bude do kraja radne sedmice. Većina se sa tim složila. Ne mislim da će prije ponedjeljka išta desiti, ali neka se desi uskoro ili da idemo na izbore”, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije