fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Izvještaj EK bolji od prethodnog

Abazović: Izvještaj EK bolji od prethodnog

Podgorica, (MINA) – Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za ovu godinu malo je bolji od prethodnog, ocijenio je premijer Dritan Abazović i dodao da nema mjesta panici.

“Mogu da konstatujem da je ovaj izvještaj bolji, istina malo bolji, ali bolji nego prethodni. Tri ključne stvari koje nijesu realizovane su odgovornost državnog parlamenta”, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

On je pohvalio borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala koja je posebno apostrofirana u izvještaju i čestitao svima koji su doprinijeli toj borbi.

Abazović je kazao da su zabilježeni određeni pomaci kada u pitanju ekonomija i stabilizacija javnih finansija generalno, i naglasio da je spoljna politika Crne Gore 100 odsto usklađena sa EU.

On je rekao da se stvarala atmosfera da su sva vrata zatvorena i da će izvještaj, kada bude objavljen, biti “apokalipsa” za Crnu Goru i njene integracije.

“Ne vidim nekog velikog razloga za paniku”, poručio je Abazović.

On je apelovao na kolege u parlamentu da iskoriste šansu i izaberu sudije Ustavnog suda i na taj način odblokiraju rad suda.

“To bi, bez obzira što je stigao izvještaj, bilo evidentirano i pozdravljeno od EU, i tada bi ostalo da kompletiramo Sudski savjet i izaberemo vrhovnog državnog tužioca u punom mandate, što je cilj”, dodao je Abazović.

Kada je riječ o interpretacijama vezano za nestabilnosti ili tenzije koje su nastale usled potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Abazović je rekao da su nastale tenzije političkog karaktera.

“Tenzija socijalnog karaktera nije bilo. Može svako da interpretira kako hoće. Političkih tenzija, sve i da se to nije desilo, bi uvijek bilo”, dodao je Abazović.

On je još jednom apelovao na poslanike da nađu minimum saglasnosti oko tema koje su od šireg značaja i koje bi ubrzale integracije Crne Gore.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu svi biti efikasniji i na visini zadatka”, poručio je Abazović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić ocijenio je da je problem upravo to što je Temeljni ugovor izazvao političke, a ne socijalne probleme, naročito za dogovor u parlamentu.

Kako je naveo, upravo je ugovor trebalo da doprinese političkom dogovoru.

“Bila je molba mnogih od nas da se odloži da bi se postigao dogovor u parlamentu, pa tek onda se išlo, ako treba, u tu aktivnost”, dodao je Krivokapić.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je, i pored tendecioznih izjava prethodnih dana da će ovo biti najgori izvještaj u proteklom periodu, konstatovano da u ključnim poglavljima 23 i 24 Crna Gora ima “oganičeni napredak ili napredak”.

“Dakle, nije tako kako se pričalo, prepoznate su određene aktivnost, naročito na planu borbe protiv kriminala i korupcije”, istakao je Kovač.

Kako je rekao, prvi put poslije duže vremena Crna Gora ima jasne signale u pravcu neselektivnog pristupa u borbi kriminala i korupcije.

Potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović kazao je da je 43. Vlada najmanje doprinijela ovogodišnjem izvještaju EK.

On je apelovao je na kolege u parlamentu da se dogovore u vezi s izborom sudija Ustavnog suda.

“Ne možemo više dozvoliti blokadu pravosudnih institucija u državi, bez toga nema napretka. Ovaj izvještaj doživljavam kao poruku da moramo popravljati neke stvari i zajedno raditi na poboljšanju onoga što su nam potcrtali”, poručio je Ibrahimović.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović rekao je da je pozitivno iznenađen izvještajem EK, jer je, s obzirom na najave, očekivao zabranu ulaska Crne Gore u EU.

“Iznenađen sam što imamo ovako korektan izvještaj. Mogao je biti bolji, nadamo se da će sljedeći biti. Mi puno gore mislimo o sebi, nego drugi o nama”, rekao je Đurović.

On je poručio da se moraju riješiti ključna pitanja u pravosuđu koja, kako je kazao, opterećuju i zaustavljaju Crnu Goru na putu ka EU.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić rekao je da je ostvaren napredak u borbi protiv organizovanog kriminala u odnosu na sve prethodne izvještaje gdje, kako je naveo, napretka uopšte nije bilo.

Prema njegovim riječima, oni koji su bili vlast u prethodnim godinama kritikuju sada Vladu koja je postigla ograničeni napredak u borbi protiv korupcije.

“Ako ova Vlada bude trajala duže, taj ograničeni napredak će biti sigurno napredak”, poručio je Miljanić.
Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da pohvaljeni rezultati u sektoru bezbjednosti i da su to svi preopoznali, “osim onih koji žele da preuzmu taj sektor ili ga učine nefunkcionalnim”.

“Imamo mjerljive rezultate i naši partneri u EK vide koliki su napreci u toj oblasti”, rekao je Adžić.

On pozvao Vladu da omogući zapošljavanje novih ljudi unutar sektora bezbjednosti, te da se što skorije poboljša materijalni status zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...