fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitička nestabilnost razlog za usporavanje pristupnog procesa

Politička nestabilnost razlog za usporavanje pristupnog procesa

Brisel, (MINA) – Politička kriza u Crnoj Gori razlog je za usporavanje pristupnih pregovora, navodi se u nacrtu zaključaka koje će usvojiti Savjet Opštih poslova Evropske unije (EU).

U nacrtu zaključaka, u koji Radio Slobodna Evropa ima uvid, izražena je zabrinutost zbog političke i nestabilnosti vlade.

Navodi se da je Savjet EU zabrinut zbog odluke Skupštine da izmijeni predsjednikova ovlašćenja usvajanjem zakonodavstva po hitnom postupku.

Ističe se neophodnost da se svi zakonodavni akti usklade sa ustavom.

“Savjet EU apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije”, navodi se u nacrtu zaključaka.

Crnogorski politički akteri, kako se poručuje, treba da izgrade konsenzus kako bi povratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore – integracije u EU.

Zaključke će ministri nadležni za evropska pitanja usvojiti na sastanku koji će biti održan 13. decembra.

Iste zaključke će potom odobriti i šefovi država i vlada EU na samitu koji je zakazan za 15. i 16. decembar.

U nacrtu zaključaka podstiče se Crna Gora da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima, kao što su sloboda izražavanja i medija, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Priznajući do sada postignuti napredak, Savjet naglašava potrebu da se poboljšaju rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima”, navodi se u nacrtu zaključaka.

U nacrtu zaključaka poziva se zvanična Podgorica da bez odlaganja ukine svaku šemu ili mjeru koja bi mogla kompromitovati, ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom i politikama EU.

U dokumentu se navodi da EU cijeni kontinuiranu konstruktivnu posvećenost Crne Gore daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Crna Gora će biti snažno pohvaljena za njenu dosljednu saradnju po pitanjima spoljne politike, a posebno njeno čvrsto i dugotrajno i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, uključujući restriktivne mjere EU.

To pokazuje, kako stoji u dokumentu, snažan signal o strateškoj opredijeljenosti Crne Gore njenom putu ka EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije