fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitička klasa obezbijedila alibi za svako neustavno ponašanje

Politička klasa obezbijedila alibi za svako neustavno ponašanje

Podgorica, (MINA) – Neizborom sudija Ustavnog suda, politička klasa je sebi obezbijedila alibi za svako neustavno ponašanje, rekao je jedan od pokretača pokreta Preokret Srđan Perić.

On je kazao da parlamentarni subjekti, iako retorički prizivaju izbore na nivou države, u praksi bježe od njih i ne čine što je potrebno da se kompletira Ustavni sud.

“Dakle, oba mehanizma, koja bi sprječavala samovolju bilo koje vlasti, sada su daleko od toga da građanima budu dostupni”, rekao je Perić u intervjuu agenciji MINA.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora u situaciji kada Ustavni sud nema kvorum za odlučivanje dovelo do još veće krize, naveo da se politički legitimitet, kada se počne gubiti, obnavlja na izborima.

Kako je dodao, tim prije jer sada sve veći broj građana ne želi da glasa nijednu od postojećih parlamentarnih ponuda.

“Čini se da je stalno bježanje od izbora u praksi, iako ih retorički stalno prizivaju, postao svojevrsni put ka medijsko-političkom inžinjeringu u kome želite iscrpiti ili onemogućiti nove subjekte da budu ravnopravni učesnici”, kazao je Perić.

To je, kako je rekao, posebno problematično kada značajan dio građana traži novu ponudu, a što su jasno pokazali rezultati lokalnih izbora.

“Dodajmo da je sasvim logično da kada ne može da se ustanovi tropetinska većina, koja bi odblokirala, prije svega, pravosudni sistem, idete na izbore i provjerite da li bi se do te većine moglo doći u novom sazivu”, naveo je Perić.

Prema njegovim riječima, neizborom sudija Ustavnog suda, politička klasa je sama sebi obezbijedila alibi za svako neustavno ponašanje.

“Šta god da urade oni mogu da kažu, a što uostalom i krajnje cinično čine, provjerite na Ustavnom sudu, istom onom kojeg su neizborom sudija učinili nefunkcionalnim”, kazao je Perić.

To opravdanje, kako je dodao, sada postoji za bilo šta, pa i za odlaganje ili odbacivanje odluke da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Perić je poručio da je rješenje sasvim jednostavno – izbor sudija dvotrećinskom večinom, kako bi se skratilo vrijeme.

“Međutim, politička klasa ne želi to rješenje, ona želi probleme – jedan dio političke zajednice iz razloga da bi odložili ili onemogućili suočavanje pred pravosudnim organima sa onim što su radili tri decenije, a drugi da bi preuzeo monopole te iste vlasti u interregnumu”, naveo je Perić.

On je kazao da je, bez obzira na razlike u motivima, posljedica po društvo štetna u oba slučaja.

Perić je, odgovarajući na pitanje da li neuvažavanje mišljenja Venecijanske i Evropske komisije oko izmjena Zakona o predsjedniku i izbora sudija vidi kao skretanje sa evropskog puta, rekao da nije od juče navika rukovodstva, i sadašnjeg i prethodnih, da im je bitnija borba za očuvanje političkih pozicija od bilo kojeg unutrašnjeg ili međunarodnog određenja.

“Dakle, mi nemamo izgrađenu praksu koja počiva na određenim vrijednostima na kojima bismo temeljili startegiju razvoja zajednice, koju bismo onda kroz akcione planove spovodili”, kazao je Perić.

On je naveo da “imamo politiku omeđenu interesom da budete što duže na vlasti, i tu se donose odluke od prilike do prilike”.

Perić je dodao da to na unutrašnjem planu proizvodi nesigurnost, a na međunarodnom stvara nepouzdanost.

On je rekao da stalne promjene stavova i hirovito ponašanje rađaju sumnju i podozrenje i na međunarodnoj ravni.

Perić smatra da su oba pola političke zajednice dopinijela tom problemu.

“Da ne bude dileme, naše interese treba da utvrdimo sami i za njih se borimo u različitim okolnostima i okruženjima, ali morate ih definisati i dati im određen oblik koji traje. To je vaša pozicija sa kojom kasnije nastupate u međunarodnoj politici”, kazao je Perić.

Prema njegovim riječima, stalna lelujanja na unutrašnjem i spoljašnjem planu proizvodiće nepovjerenje kod međunarodnog faktora.

Upitan kako vidi otkazivanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Perić je rekao da je to određen signal, ali ne dramatičan.

On smatra da je to potez koji se može čitati na način da niko kredibilan ne toleriše ponašanje u kojem od njega tražite neko tumačenje, a potom ga ignorišete.

“Jednom jedan dio scene, drugi put drugi, ali u konačnom za njih sve to dolazi iz jedne države”, dodao je Perić.

On je kazao da je predsjedniku države manevarski prostor otvoren ponašanjem većine koja se sada nazire.

“Da su samo dan ranije dostavili potpise podrške za mandatara, koje su mu sami najavili, on ne bi imao ovu poziciju”, naveo je Perić.

On je, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu izaslanika Stjuarta Piča i Manuela Saracina da bi donosioci odluka trebalo da razmotre štetnu poruku koju će poslati ako formiraju vladu na osnovu izmjena zakona, kazao da je Crna Gora dobrovoljno i gotovo sa konsenzusom ušla u proces EU integracija, i da je komunikacija sa stranim diplomatama sasvim logična stvar.

Perić je kazao da je jednako legitimno i da političari donose autonomne odluke, ali da bi trebalo da znaju da stalno kršenje Ustava proizvodi rastakanje političkog sistema i da može urušavati i sam ustavni poredak.

On je naveo da će se vidjeti šta može značiti izbor premijera primjenom izmijenjenog Zakona o predsjedniku.

“Pošto izvjesno ne bismo imali dvije osobe koje bi se u isto vrijeme predstavljale premijerom, već jednu – sa njom bi se svakako komuniciralo, ali je već sada jasno da bi ta osoba imala veliki zadatak da premosti nagomilano nepovjerenje i u samoj unutrašnjoj političkoj javnosti, ali i međunarodnoj”, kazao je Perić.

Kako je naveo, neozbiljnost rukovodstva koju trpe građani, međunarodni faktor nije spreman da podnosi sa identičnim stepenom trpeljivosti.

“Ponavljam, mi sami treba da donosimo svoje odluke, ali moramo pokazati zrno konzistentnosti i dosljednosti”, poručio je Perić.

Kako je istakao, stalna promjena stavova izaziva nepovjerenje u namjere i, što je još važnije, uzrokuje štetu po građane, koja se ogleda u tome što je proces EU integracija u značajnoj mjeri usporen.

Upitan da li smatra da bezuspješni pokušaji vraćanja funkcionalnosti Ustavnom sudu i situacija gdje kompetentnost i biografije nijesu bili dovoljni za izbor, mogu uticati na zainteresovanost kandidata za prijavu na konkurs, Perić je kazao da ta praksa svakako demotiviše ljude od znanja i autonomnosti da se javljaju na konkurse.

„Politička klasa nam je jasno stavila do znanja da želi birati ljude na koje može računati“, rekao je Perić.

Očigledno je, kako je dodao, riječ o dubljem problemu koji preživljava i promjenu vlasti.

„Ipak, kada govorimo o do sada predlaganim kandidatima, bilo je onih koji se mogu smatrati vrlo dobrim ili odličnim, ali i onih koji imaju teret svog prethodnog rada u kome se najblaže rečeno nijesu proslavili“, naveo je Perić.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da su politički suprotstavljene strane podržavale kandidate iz obje kategorije, što dodatno potvrđuje tezu da kriterijum stručnosti nije opredjeljujući u tom odlučivanju.

Upitan kakve posljedice nefunkcionalnosti Ustavnog suda trpe građani, Perić je kazao da taj sud, između ostalog, odlučuje o ustavnim žalbama zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, a nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava.

On je rekao da se postepeno ulazi u fazu nedjelotvornosti te instance pred kojom je, kako je naveo, već nagomilan ogroman broj podnesaka.

“Pa tako sada, sve da je sud u punom sastavu, a nije, bilo koja podnešena žalba izvjesno bi čekala na odluku koja je daleko od primjerenog roka”, dodao je Perić.

Time je, kako je kazao, dostupnost pravdi za građane udaljenija.

“Dodajmo i da nefunkcionalnošću Ustavnog suda građani gube jednu od ključnih tačaka ukupne pravne sigurnosti”, rekao je Perić.

On je naveo da Ustavni sud, između ostalog, odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom, ali i o izbornim sporovima.

“Dakle, nemamo u funkciji instancu koja bi mogla da odluči da li je ponašanje zakonodavne vlasti prilikom odnošenja zakona u skladu sa Ustavom”, kazao je Perić.

Time su, kako je ocijenio, otvorena vrata samovolje bilo koje većine, koju bi, pored građana na izborima, mogao prekinuti jedino Ustavni sud.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...