fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška UK u upravljanju granicama veoma značajna za Crnu Goru

Podrška UK u upravljanju granicama veoma značajna za Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Crnogorska granica nije dobro obezbijeđena i kao takva je pogodna za razne vrste kriminala, kazao je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da je podrška Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u dijelu upravljanja granicama veoma značajna za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić se, tokom prvog dana radne posjete UK, sastao sa državnim ministrom za imigraciju i buduće granice Ministarstva unutrašnjih poslova Kevinom Fosterom.

Krivokapić je naveo da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje u oblasti unutrašnjih poslova.

On je pozdravio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Uprave policije i državnog sekretara za unutrašnje poslove UK.

Taj memorandum, kako se navodi, odnosi se na zajedničku saradnju, unapređenje znanja i razvoj vještina po svim pitanjima vezanim za upravljanje granicama Crne Gore, u oblasti istraživanja i otkrivanja krivičnih djela iz sektora poreza i carina, prekograničnog kriminala, uključujući šverc cigareta, trgovinu ljudima i oružjem.

“Naša granica nije dobro obezbijeđena i kao takva je pogodna za razne vrste kriminala. I to je nešto što moramo riješiti i gdje nam vaša podrška mnogo znači”, poručio je Krivokapić.

On je posebno istakao značaj saradnje sa Upravom prihoda i carine UK, koja je fokusirana na istrage krijumčarenja cigareta, navodeći da su na tom polju postignuti značajni rezultati.

Krivokapić je poručio da Vlada radi na tome da Crna Gora bude zemlja pravde čije djelovanje mora da se osjeti na svim društvenim nivoima, jer samo tako može se doći do pravne sigurnosti svih njenih građana i države koja je pouzdan i stabilan činilac regionalne saradnje i međunarodnog partnerstva.

Kako je rekao, prioritet Vlade je vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i od toga neće odustati.

“Krivokapić je istakao i da bismo, kao partneri u NATO, cijenili kada bi UK olakšalo proceduru dobijanja viza za ulazak crnogorskih državljana u tu zemlju”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Vlade, Foster je posjetu crnogorske delegacije na najvišem nivou označio kao istorijsku.

On je kazao da mu nijesu nepoznati izazovi sa kojima se sretaju državni organi Crne Gore jer, kako je naveo, ni jedan sistem nije imun u odnosu na organizovani kriminal, šverc zabranjenih roba, nelegalno finanisranje.

Prema riječima Fostera, želja UK je da Crnoj Gori pruži ekspertsku podršku kako bi njihovi timovi koji imaju bogato iskustvo u prekograničnim poslovima mogli da budu od pomoći.

“Isto smo voljni da učinimo i kada je u pitanju razbijanje mreža nezakonitog finansiranja i organizovanog privrednog kriminala, jer dijelimo slične prioritete. Ko predstavlja prijetnju za Vas, posredno predstavlja prijetnju i nama i čitavom sistemu globalne bezbjednosti i sigurnosti”, rekao je Foster.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...