fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška otvorenoj i transparentnoj javnoj upravi

Podrška otvorenoj i transparentnoj javnoj upravi

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo javne uprave (MJU) i Nacionalni demokratski institut (NDI) potpisali su danas Memorandum o saradnji, sa ciljem podrške otvorenoj i transparentnoj javnoj upravi u Crnoj Gori i sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za ovu i narednu godinu.

Kako je saopšteno iz MJU, memorandum su potpisali resorni ministar Maraš Dukaj i direktorica kancelarije NDI Slavica Biljarska Mirčeski.

Dukaj je kazao da je današnje potpisivanje Memoranduma nastavak dosadašnje uspješne saradnje.

On je podsjetio da od 1997. godine NDI učestvuje u brojnim programima demokratizacije Crne Gore, sa posebnim akcentom na jačanje zakonodavnih procesa i reforme javne uprave.

“Vjerujem da svako udruživanje sa relevantnim partnerima može samo da doprinese kvalitetu rada i rezultata kojima težimo. U tom smislu, danas formalizujemo našu dugogodišnju saradnju”, rekao je Dukaj.

On je naveo da je pružanje tehničke podrške procesu implementacije NAP-a za ovu i narednu godinu, i bliže definisanje partnerstva, glavni cilj tog Memoranduma.

„Vjerujem da će promocija dobrih praksi zemalja članica Partnerstva za otvorenu upravu, organizovanje obuka, radionica i razmjena iskustava, biti od velike važnosti”, istakao je Dukaj.

Biljarska Mirčeski je rekla da je uspješna saradnja NDI-a i Ministarstva u protekloj godini rezultirala donošenjem NAP-a.

“Očekujemo da državne institucije implementiraju svoje preuzete obaveze. Sljedeći korak je formiranje Operativnog tima“, kazala je Biljarska Mirčeski.

Ona je navela da je važno da Vlada i organizacije civilnog društva iskoriste tu platformu za promovisanje otvorenosti, transparentnosti i dobrog upravljanja i odgovore na potrebe građana.

Biljarska Mirčeski je naglasila da će NDI nastaviti saradnju sa Ministarstvom na implementaciji NAP-a zajedno sa organizacijama civilnog društva, kako bi se osigurao monitoring implementacije.

Prema njenim riječima, radiće na podizanju svijesti građana o dostupnim alatima za njihovo uključivanje.

“Memorandum o saradnji MJU i NDI potpisan je sa ciljem podrške otvorenoj i transparentnoj javnoj upravi u Crnoj Gori i sprovođenju NAP-a za ovu i narednu godinu, u okviru inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije