fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška njemačkih stručnjaka bolnici u Brezoviku

Podrška njemačkih stručnjaka bolnici u Brezoviku

Nikšić, (MINA) – Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku u Nikšiću imaće podršku stručnjaka njemačkog Instituta za javno zdravlje u oblasti kliničkog upravljanja, primjeni preventivnih mjera i kontroli infekcija izazvanih koronavirusom, saopšteno je iz nikšićke zdravstvene ustanove.

Predstavnici ekspertskog tima za dijagnostiku infektivnih bolesti, koji čine stručnjaci Instituta za javno zdravlje „Robert Koh“, Univerzitetske klinike Charité i Odjeljenja za infektivne bolesti bolnice „St. Joseph“ iz Berlina posjetili su u četvrtak Bolnicu u Brezoviku.

Kako je saopšteno, oni su se posebno su se osvrnuli na orgIanizaciju rada Kovid odjeljenja i liječenje pacijenata inficiranih korona virusom.

Delegacija, u kojoj je deset njemačkih stručnjaka iz oblasti epidemiologije, infektivnih bolesti i intenzivne njege, na čelu sa doktorom Andreasom Jansenom, upoznala se sa radom te zdravstvene ustanove koja se bavi dijagnostikovanjem i liječenjem pacijenata sa plućnom patologijom, a od prošle godine i liječenjem oboljelih od COVID-19.

Iz te brezovačke Bolnice kazali su da su njemačkim kolegama predstavili svoju strategiju i aktivnosti, kao Nacionalnog centra za kontrolu i praćenje tuberkuloze.

Njemački eksperti su se tokom obilaska Specijalne bolnice u Brezoviku upoznali i sa radom Službe laboratorijske dijagnostike, u okviru koje se nalaze biohemijska, mikrobiološka i patohistološka laboratorija.

“Mikrobiološka laboratorija je jedina za dijagnostiku tuberkuloze u Crnoj Gori, pa samim tim bolnica Brezovik obezbjeđuje laboratorijski nadzor nad tuberkulozom i rezistentnom tuberkulozom. U okviru tih aktivnosti, ostvarena je saradnja bolnice Brezovik sa institucijama sličnog profila u svijetu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su njemački eksperti razmijenili iskustva i znanja sa svojim kolegama iz bolnice u Brezoviku u oblasti nadzora, epidemiologije, kliničkog upravljanja, prevencije i kontrole infekcije i laboratorijske dijagnostike.

“Još jednom je iskazano zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom stručnjaka ove dvije zdravstvene ustanove, kao i budućim pružanjem podrške njemačkog Instituta za javno zdravlje i njegovih eksperata Bolnici u Brezoviku u oblasti kliničkog upravljanja i primjeni mjera prevencije i kontrole infekcija izazvanih virusom COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Posjeta je realizovana u okviru zajedničke misije Instituta „Robert Koh“ i njegovih partnera, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, a u saradnji sa kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, radi jačanja kapaciteta države u borbi protiv COVID-19.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...