fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška medicinskim sestrama i babicama

Podrška medicinskim sestrama i babicama

Podgorica, (MINA) – Medicinske sestre i babice, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima, na glavnom su frontu odbrane svijeta, pogođenog pandemijom COVID-19, poručili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom 7- aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine od kada su Ujedinjene nacije 7. aprila 1948. godine osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), čije je sjedište u Ženevi.

Kako su kazali iz CDPR-a, za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je, kao prioritetno područje globalnog javnozdravstvenog interesa, odabrana glavna poruka „Podrška sestrama i babicama” /Support nurses and midwives/.

„Poruka SZO se čvrsto temelji na njenom Ustavu iz 1948. godine, čije polazište je da je zdravlje temeljno ljudsko pravo i obavezuje na osiguravanje najvišeg nivoa zdravlja za sve“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je svjetski dan zdravlja 2020. godine posvećen radu medicinskih sestara i babica i njihovoj nezaobilaznoj ulozi u unaprjeđenju zdravlja stanovnika čitavog svijeta.

„U ovom trenutku, medicinske sestre i babice, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima, na glavnom su frontu odbrane svijeta, pogođenog pandemijom COVID – 19“, kazali su iz CDPR-a.

Oni su naveli da se, kroz podršku medicinskim sestrama i babicama, zalažu da njihova radna snaga bude dovoljno snažna da bi svi, gdje god se nalazili, imali osiguranu zdravstvenu zaštitu.

Zato, kako su kazali iz CDPR, u ovoj međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica, Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta.

„Ali i da naglasi da u ovim teškim trenucima bez medicinskih sestara ne bi bilo odgovora, kao i da bez sestara i babica svi i svugdje, ne bi mogli dobiti zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna“, navodi se u saopštenju.

Iz CDPR-a su kazali da, zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji, ne mogu godine obilježiti Svjetski dan zdravlja kao što to tradicionalno rade svake godine, obilaskom i direktnom podrškom zdravstvenim ustanovama, ali će, kako su naveli, nakon završetka epidemije nastaviti svoj humanitarni rad.

„Sada dajemo podršku sestrama i babicama, kao i ljekarima kroz zahvalnost za požrtvovan rad u njihovoj borbi za što manje oboljelih i umrlih u našoj državi, ali i svim ostalim zemljama svijeta“, rekli su iz tog udruženja.

Podršku sestrama i babicama, kako su kazali, daju i kroz apel svim građanima da budu odgovorni i da ostanu doma, a ako moraju izaći da to bude uz održavanje fizičke distance.

„Nosite zaštitne maske i održavajte ličnu higijenu i higijenu životnog prostora! Poštujte mjere Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, jer jedino na taj način naš zdravstveni sistem možemo učiniti dostupnim svima kojima je to u ovom trenutku potrebno“, poručili su iz CDPR-a.

Najčitanije