fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeli amandmane na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Podnijeli amandmane na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Podgorica, (MINA) – Amandmanima na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su podnijeli poslanici parlamentarne većine, predviđeno je da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

Amandmane su podnijeli poslanici Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta i Građanskog pokreta URA – Danilo Šaranović, Brana Bošnjak i Miloš Konatar.

Amandmanima je predviđeno da, u slučaju kada se se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike.

U tom slučaju, kako se navodi, Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata skupštini i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Podnosioci amandmana smatraju da bi, ako oni budu usvojeni, time mogla biti riješena kriza nastala zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada od 23. oktobra.

“To je neophodno kada imamo okolnost da su pobjednici izbora ostvarili 34 mandata, nasuprot bivšoj vlasti koja ima deset mandata manje”, kazao je Šaranović na konferenciji za novinare, prenosi Pobjeda.

Bošnjak je ocijenila je da gradonačelnik Podgorica Ivan Vuković “srlja” u odluke.

“Ovo će biti biti pravno rješenje za ovu situaciju i krenuće Podgorica da diše punim plućima, odnosno onako kako su građani to htjeli i iskazali na izborima. Vuković i dalje ne vidi da je poražen i pokušava da silom uzurpira poziciju koja mu se ne napušta”, kazala je Bošnjak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije