fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodizanje nivoa otvorenosti i unapređenje uslova rada poslanika prioritet

Podizanje nivoa otvorenosti i unapređenje uslova rada poslanika prioritet

Podgorica, (MINA) – Crnogorski parlament realizovaće u narednom periodu veliki broj projekata, u cilju podizanja nivoa transparentnosti i otvorenosti, poboljšanja uslova rada poslanika i unapređenja komunikacije sa građanima, najavio je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

On je kazao da su u parlamentu uvjereni da će buduće vrijeme pokazati da je Skupština Crne Gore najinovativniji parlament, koji spremno odgovara izazovima savremenog doba.

Klarić je agenciji MINA rekao da unapređenje komunikacije sa građanima, podizanje nivoa transparentnosti i otvorenosti, poboljšanje uslova rada poslanika i transparentno rukovođenje budžetom ostaju imperativ i u narednom periodu.

„Idući u korak sa savremenim tehnološkim trendovima i prateći prakse najrazvijenijih parlamenata Evrope i svijeta, planiramo da u narednom periodu realizujemo veliki broj projekata koji će još potvrditi stav Evropske komisije i nedavno sprovedenog istraživanja, da Skupština Crne Gore nedvosmisleno zauzima prvo mjesto u regionu, ali i šire, kada je riječ o otvorenosti i transparentnosti rada“, naveo je Klarić.

Kako je kazao, poražavajuća činjenica da se zgrada najznačajnije institucije u Crnoj Gori nalazi u veoma nezavidnom stanju, što umnogome otežava rad kako poslanika, tako i službenika, navela ih je da krenu u izazovan projekat unutrašnjeg renoviranja zgrade crnogorskog parlamenta.

„Dotrajale elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, dotrajali podovi i stolarija, oštećeni zidovi, ekološki neodrživa rasvjeta, predstavljali su velike izazove u svakodnevnom funkcionisanju Skupštine Crne Gore“, rekao je Klarić.

Sve to, kako je naveo, jasno je ukazivalo na urgentnu neophodnost temeljne adaptacije, kojom bi se zadovoljili svi bezbjednosni, ekološki i i funkcionalni aspekti.

Nakon izrade svih neophodnih projekata započeli su radove čiji kraj, kako je kazao Klarić, očekuju sredinom oktobra ove godine.

„Zahvaljujući ovom projektu, pored reprezentativnijeg izgleda i daleko veće funkcionalnosti zgrade, građani će prvi put moći da predstavke i drugu dokumentaciju predaju i preuzimaju u novom prijemnom odjeljenju pisarnice, dok će novinarske ekipe moći da aktivnosti Skupštine prate iz posebno predviđenog prostora koji će biti najsavremenije opremljen“, rekao je Klarić.

On je najavio da je u planu i izrada savremenog televizijskog studija, koji će omogućiti realizaciju brojnih planiranih televizijskih sadržaja i uključenja.

Prema riječima Klarića, posebnu pažnju posvetili su energetskoj efikasnosti i ekološkoj održivosti same zgrade.

„S ponosom ističemo da će većina materijala koja će se koristiti prilikom renoviranja, poput kamena i drveta, biti crnogorskog porijekla“, dodao je Klarić.

On je kazao da su u cilju podizanja nivoa transparentnosti i otvorenosti Skupštine, ali i unapređenja uslova rada poslanika, u proteklom periodu realizovali značajan niz projekata.

„Savremene tehnološke mogućnosti navele su nas da sa ponosom započnemo i privedemo kraju jedan od najvažnijih projekata, kada je riječ o digitalizaciji zakonodavnog procesa“, rekao je Klarić.

Kako je naveo, projektom eparlament, koji je u finalnoj fazi testiranja, omogućiće poslanicima da aktivnosti sprovode daleko brže, jednostavnije i preglednije putem savremene aplikacije, koja će im biti dostupna na svim platformama i uređajima.

Tim projektom, kako je kazao, olakšaće i rad nadležnih skupštinskih službi i omogućiti potpuno izbacivanje papira iz upotrebe.

„Zahvaljujući najsavremenijoj produkcionoj opremi i robotizovanim kamerama, obezbijeđenoj donacijom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, uspjeli smo da prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma omogućimo direktan prenos sjednica radnih tijela“, podsjetio je Klarić.

On je naveo da su ugradnji te opreme prethodili zahtjevni radovi – temeljno renoviranje i adaptacija postojećih salona i sala u kojima se održavaju sjednice radnih tijela.

„Zamjena dotrajalih električnih instalacija, instaliranje savremene rasvjete i adaptacija konferencijskih stolova svim neophodnim priključcima, predstavljali su okosnicu izvršenih radova. Nećete vjerovati, ali u cijeloj zgradi Skupštine nijesmo uspjeli naći niti jedan metar kvadratni neoštećenih mermernih ploča“, dodao je Klarić.

Sve to, kako je rekao, jasno ukazuje da su uspjeli da za kratak vremenski period realizuju taj važan projekat, koji je u finalnu fazu ušao uspostavljanjem Parlamentarnog kanala.

Kako je istakao, građani Crne Gore danas mogu da, sa bilo kog mjesta i u bilo kom vremenu, prate sjednice plenarnih zasijedanja, radnih tijela, kao i aktuelnosti iz Skupštine.

„Da nam je svakodnevno unapređenje komunikacije sa građankama i građanima prioritet, govore i činjenice da smo otvorili zvanične naloge Skupštine na svim društvenim mrežama i pustili u rad novu, savremenu, internet prezentaciju“, naveo je Klarić.

Kako je kazao, prvi put su institucionalizovali predstavke tako da, zahvaljujući jasno definisanim procedurama, građani dobijaju odgovor u najkraćem mogućem periodu.

„Posebnu pažnju posvećujemo i našim sugrađanima sa invaliditetom, za koje smo predvidjeli posebno mjesto u plenarnoj sali, popravili postojeće rampe i radimo na obilježavanju svih prostorija na Brajevom pismu“, rekao je Klarić.

On je naveo da su, uprkos činjenici da pravo na kancelarije imaju samo poslanici koji pripadaju određenom poslaničkom klubu, uspjeli da obezbijede i adaptiraju kancelariju za nezavisne poslanice i poslanike, kako bi obezbijedili što ravnopravnije uslove za njihovo djelovanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije