fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Raščistiti sve optužbe u vezi sa izborima u Nikšiću

Picula: Raščistiti sve optužbe u vezi sa izborima u Nikšiću

Podgorica, (MINA) – Političke stranke, kao i svi koji učestvuju u izbornom procesu u Nikšiću moraju poštovati zakon i pravila koja vrijede u Crnoj Gori, a sve optužbe treba raščistiti što prije, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je, u intervjuu za Pobjedu, kazao da je uplitanje drugih država u izborne procese prvorazredni politički i sigurnosni izazov.

“Evropska unija (EU) i sama tome poklanja veliku pažnju i ulaže golema sredstva kako bi spriječila strane faktore da putem finansiranja kandidata i dezinformacijskih kampanja ostvaruje svoje političke interese”, naveo je Picula.

On kazao da u tom smislu podržava pravo svake demokratske zemlje da obrani svoje demokratske procese i vladavinu prava.

Picula je istakao da se izborna kampanja mora svakako odvijati neometano od bilo kakvih stranih utjecaja.

“Što se tiče izbora u Nikšiću, smatram da političke stranke, kao i svi oni koji učestvuju u tom izbornom procesu, moraju poštovati zakon i pravila koja vrijede u Crnoj Gori, a sve optužbe treba raščistiti što prije”, poručio je Picula.

U suprotnom se, kako je naveo, šalje loša poruka građanima, zbunjuju birači, pogotovo ako se to događa neposredno prije izbora.

Picula ukazuje da slučaj pokušaja državnog udara umjesto da se riješi ostaje kontroverzan.

“I naglašava kako je osnovno načelo diobe vlasti da predstavnici izvršne vlasti ne smiju pozivati predstavnike pravosudne vlasti ni na kakva postupanja, a kamoli na donošenje bilo kakvih konkretnih sudskih odluka”, rekao je Picula.

Prema njegovim riječima, Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba dodatno nadograđivati.

“To se odnosi i na postizanje međustranačkog dogovora o ključnim imenovanjima sudija i tužitelja, vezano za pregovaračka poglavlja 23 i 24, umjesto da se izvanrednim postupcima dovodi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak”, smatra Picula.

On je dodao da bilo kakav nagli pokušaj izmjena osjetljivih zakona ostavlja utisak kako se ne radi o ambiciji da se sve funkcije u pravosuđu učine jednako snažnim, već više kao pokušaj jačanja stranačkog uticaja na institucije ključne za borbu protiv korupcije i kriminala.

Najčitanije