fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Odavanje tajnih podataka ozbiljan propust

Picula: Odavanje tajnih podataka ozbiljan propust

Podgorica, (MINA) – Odavanje tajnih podataka na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu ozbiljan je propust i nedopustiv incident koji može poljuljati povjerenje u državu, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

On je za NOVU M kazao da očekuje da se sprovede istraga i odgovorni pojedinci budu adekvatno sankcionisani.

Picula je poručio da su obavještajne službe i sigurnosni sektor u svakoj državi izuzetno osjetljivi i bitni i da je zbog toga potrebno na visokim funkcijama u tim resorima imati kompetentne, ali i ljude od povjerenja.

Kako je naveo, iako ne samo zbog slučaja u Crnoj Gori, NATO će morati provjeriti sigurnosne protokole, odnosno sa svim saveznicima poraditi na zaštiti tajnih podataka, jer drugi geopolitčki rivali ne miruju.

„Ovo je u svakom slučaju ozbiljan propust i nedopustiv incident koji može poljuljati povjerenje. Pozdravljam najavljeno saslušanje jer je potrebno održati kredibilitet i imidž Crne Gore kao odgovornog NATO saveznika“, rekao je Picula.

Govoreći o predloženim izmjenama tužilačkih zakona, on je naveo da mišljenje Venecijanske komisije (VK) nije obavezujuće, ali je stručno, relevantno i svakako utiče na tok pregovora.

Picula je dodao da su poruke koje je slala Evropska unija ovim povodom bile prilično konzistentne i jasne, i da i on podržava stav da se to konkretno pitanje mora sveobuhvatno raspraviti sa svim relevantnim akterima.

„VK navodi da se mora poštovati sigurnost mandata specijalnog državnog tužioca. On ne smije biti smijenjen pod izgovorom zakonodavne reforme“, kazao je Picula.

Kako je rekao, ukoliko postoji optužba za nedolično ponašanje koje poteže kaznenu odgovornost SDT-a, ona se mora redovnim putem i dokazati, i tek onda se mogu preduzeti adekvatne sankcije.

Komentarišući istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju, Picula je naveo da razumije želju da se crnogorska ekonomija ojača, ali da se uvijek postavlja pitanje jesu li veći rizici od koristi.

„Za budućnost Crne Gore kao izrazito turističke zemlje, kao što je to i Hrvatska, krucijalno je da njeguje aktivno ekološku svijest, to ne treba brkati sa ovim problemom“, kazao je Picula.

U svakom slučaju, kako je poručio, Crna Gora bi trebalo da poštuje relevantne konvencije za zaštitu okoline, pogotovo o procjeni uticaja na okolinu.

Picula je kazao da i o tom pitanju treba postići konsenzus, koji je prijeko potreban i u ostalim oblastima.

Najčitanije