fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Izborna kampanja da bude oslobođena uticaja sa strane

Picula: Izborna kampanja da bude oslobođena uticaja sa strane

Podgorica, (MINA) – Sve političke stranke koje učestvuju na izborima moraju da poštuju zakone, a sve optužbe za miješanje stranih aktera treba raščistiti što prije, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

On je, komentarišući za NOVU M tenzije uoči nikšićkih martovskih izbora i navode o miješanju zvaničnog Beograda, naveo da izborna kampanja mora da bude oslobođena bilo kakvih uticaja sa strane.

“Smatram da političke stranke kao i svi oni koji nas gledaju, koji sudjeluju u izbornom procesu, moraju poštovati zakone i pravila koja važe u Crnoj Gori, ali sve optužbe treba raščistiti čim prije“, rekao je Picula.

U suprotnom se, kako je naveo, šalje loša poruka građanima i zbunjuju se birači, pogotovo ako se to događa neposredno prije samih izbora.

„Uvijek naravno treba procijeniti koliko su interesi određenih vanjskih aktera interesi same Crne Gore. Ja vjerujem da građani mogu uočiti takvu razliku, izborna kampanja mora se svakako odvijati neometano od bilo kakvih stranih uticaja“, kazao je Picula.

On je rekao da očekuje od opozicije da se afirmiše kao konstruktivni korektiv vlasti.

„Ali i da sarađuju u nekim nadstranačkim pitanjima koji su od interesa za Crnu Goru, a tu bi svakako ubrojao i članstvo u Evropskoj uniji“, naveo je Picula.

Govoreći o imenovanjima u bezbjednosnom sektoru, Picula je rekao da je to nadležnost zemalja članica, ali da očekuje da će nova vlada i u praksi dokazati da ostaje privržena evroatlantskom kursu Crne Gore i pažljivo postupati sa sektorima za bezbjednost i odbranu.

Najčitanije

Akcija za ljudska prava, HRA

VDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

Podgorica, (MINA) - Vrhovni državni tužilac (VDT) treba da preispita procesuiranje zločina u Kaluđerskom...