fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: EU neće tolerisati nerazumnost vlasti

Picula: EU neće tolerisati nerazumnost vlasti

Podgorica, (MINA) – Najavljeni protesti Demokratskog fronta (DF) ne mogu biti doprinos jačanju demokratskih institucija, što Evropska unija (EU) očekuje, ocijenio je stalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

”Uistinu bi bila velika šteta kada bi uključene političke stranke počele stvarati utisak nedosljednosti i nekompetentnosti, posebno kad je Crna Gora ovako daleko dogurala”, kazao je Picula u intervjuu Vijestima.

On je rekao da je EU svjesna velikog truda koji Crna Gora ulaže kako bi važila za zemlju koja živi pravdu i pravednost, prosperitet i međusobno uvažavanje.

“Mišljenja sam da se dalje eskalacije neće moći opravdati, ni pod tumačenjima dobronamjernosti i velikih ambicija”, kazao je Picula.

Prema njegovim riječima, EU ima razumijevanja za zahtjevan put koji je u velikoj mjeri Crna Gora dosad prešla, ali vladajući moraju imati na umu da i Unija želi sačuvati reputaciju stabilne, pravedne, demokratske i odgovorne zajednice država.

“Koja neće tolerirati nerazumne aktivnosti, prije svega, u svojim redovima, upravo kako bi ostala dovoljno kompaktna i uvjerljiva te tako mogla pomoći i drugim državama kojima je potrebna njena uključenost”, kazao je Picula.

On je rekao da se nada kako će se aktuelne tenzije smiriti, a idućih mjeseci Crna Gora vratiti na put kojim je već odmakla.

“Svakako je najveći teret na koalicionoj vlasti jer mora opravdati odgovornost koju ima”, ocijenio je Picula.

On smatra da je usvajanje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone “Luka Bar”, u kontekstu pristupanja Uniji i poglavlja koja podrazumijevaju reformu pravosuđa, dobrodošao potez.

”Ovim je Crna Gora dala EU dokaz ozbiljnosti u implementaciji transparentnosti, jačanju institucija, djelotvorne tržišne privrede, kao i sposobnost preuzimanja obaveza”, rekao je Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije