fbpx
NaslovnicaCrna GoraPeticiju UPRE do sada potpisalo 1,6 hiljada pripadnika RE populacije

Peticiju UPRE do sada potpisalo 1,6 hiljada pripadnika RE populacije

Podgorica, (MINA) – Peticiju Ujedinjenog pokreta Roma i Egipćana (UPRE), koja se odnosi na poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, do sada je potpisalo više od 1,6 hiljada pripadnika te populacije.

Građanski pokret UPRE predstavio je 9. decembra inicijativu za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori kojom je predviđeno smanjenje cenzusa za ulazak u parlament njihovih predstavnika.

Inicijativom je predviđeno da u Kancelariji za evropske integracije bude formiran Sektor za kreiranje, implementaciju i monitoring sprovođenja politika vezanih za Rome i Egipćane, koji će izradom i realizacijom politika za njih imati fokus na ostvarivanje ciljeva Deklaracije Zapadnog Balkana o integraciji Roma.

Jedan od zahjeva UPRE je i rješavanje pitanja stanovanja romskim i egipćanskim porodicama.

Predstavnik UPRE Mehmet Beriša kazao je agenciji MINA da u tom građanskom pokretu očekuju da će Vlada ozbiljno razmotriti njihovu peticiju, jer smatraju da su njihovi zahtjevi u skladu sa svim obavezama koje Crna Gora mora da ispuni ukoliko želi da postane punopravni član Evropske unije (EU).

“Jedan od razloga udruživanja u građanski pokret UPRE je isticanje zajedničkog glasa Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Očekujemo da naš udruženi glas dopre do onih koji treba da odluče o zahtjevima najugroženije populacije u državi“, rekao je Beriša.

Kako je naveo, tim za moblilizaciju pokreta UPRE do sada je dobio nešto više od 1,6 hiljada potpisa podrške od romske i egipćanske zajednice u deset crnogorskih opština.

“To nas dodatno motiviše da u narednom periodu dopremo do svake romske i egipćanske porodice u cilju predstavljanja inicijative i prikupljanja preostalih potpisa”, dodao je Beriša.

On je kazao da podršku očekuju i od ostalih građana Crne Gore, ali i od civilnog sektora i međunarodnih organizacija.

Beriša je rekao da je UPRE 15. decembra obišao tri romska i egipćanska naselja u Nikšiću.

Kako je naveo, u Nikšiću su do sada uspjeli da dobiju oko 300 potpisa podrške od pripadnika romske i egipćanske populacije.

“Pored riječi podrške inicijativi, od naših sugrađana u Nikšiću čuli smo i probleme sa kojima se suočavaju svakodnevno. Ova zajednica je godinama diskriminisana i naš glas se ne čuje tamo gdje treba”, kazao je Beriša.

Kako je dodao, do sada su uvijek drugi odlučivali o tome koji su problemi romske i egipćanske zajednice i šta im je potrebno.

“Kada od potpuno neobrazovanih članova romske i egipćanske zajednice dobijemo odgovor da je ovakva inicijativa trebalo da se pokrene ranije, onda nam ne treba nijedan odgovor više, to nam je dovoljno da znamo da smo na pravom putu”, kazao je Beriša.

Kako je naveo, loš socio-ekonomski status, loša stambena infrastruktura, pristup naseljima, brojnost objekata koji nijesu uključeni u električnu mrežu i neadekvatna ulična rasvjeta samo su dio problema sa kojima se susreću pripadnici romske i egipćanske populacije.

“Upravo to nas moralno obavezuje da uložimo dodatne napore u ostvarenju zadatih ciljeva UPRE, a koji se odnose upravo na rješavanje takvih problema”, zaključio je Beriša.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije