fbpx
NaslovnicaCrna GoraPažin: Dijalog o tehničkoj vladi nema budućnost

Pažin: Dijalog o tehničkoj vladi nema budućnost

Podgorica, (MINA) – Zahtjevi opozicije za tehničkom vladom nemaju političko, demokratsko, ni ustavno uporište i bilo kakav dijalog o tome nema budućnost, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On se danas sastao sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aivom Oravom i ambasadorima država članica .

Pažin je, na temu aktuelnog procesa reforme izbornog i drugog zakonodavstva, ukazao da je vladajuća većina bezrezervno otvorena za dijalog sa opozicijom, kako bi svi naredni izbori u Crnoj Gori bili održani po najvišim međunarodnim standardima.

“Aktuelni zahtjevi opozicije za tehničkom vladom nemaju ni političko, demokratsko, a ni ustavno uporište i da bilo kakav dijalog koji bi značio insistiranje opozicije na takvim nerealnim i neosnovanim zahtjevima nema budućnost”, naglasio je Pažin.

On je rekao da Crna Gora nema rezerve da želi članstvo u EU, kao zajednici demokratskih vrijednosti, i nada se da će dolazeća briselska administracija dati dodatan podsticaj aktivnijoj ulozi Unije u regionu.

Govoreći na temu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Pažin je saopštio da je Vlada spremna da, u konstruktivnom i stručnom dijalogu sa vjerskim zajednicama, ostvari maksimalan stepen konsezusa u cilju dodatnog unapređenja zakonskog teksta kroz prihvatanje preporuka Venecijanske komisije.

On je ocijenio je da je sastanak premijera Duška Markovića sa mitropolitom Amfilohijem izraz demokratskog kapaciteta i spremnosti Vlade da se na tu temu vodi konstruktivan i argumentovan dijalog sa svim vjerskim zajednicama, uprkos, kako je rekao, veoma agresivnoj i činjenično neutemeljenoj kampanji koja je vođena protiv predloženog zakona.

Pažin je saopštio da će u slučaju zahtjeva Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića njegova odluka, kao ministra pravde, biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stav nadležnog suda o ispunjenosti uslova za izručenje.

Iz Vlade su kazali da su sagovornici razmijenili i mišljenja o drugim pitanjima od značaja za proces pridruživanja Crne Gore EU.

Orav je saopštio da EU želi da što prije vidi Crnu Goru kao svoju članicu, zbog čega evropski partneri od Crne Gore očekuju primjenu najviših standarda poštovanja evropskih politika i vrijednosti.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...