fbpx
NaslovnicaCrna GoraParlamentarni izbori bili slobodni i demokratski

Parlamentarni izbori bili slobodni i demokratski

Podgorica, (MINA) – Parlamentarni izbori koji su u Crnoj Gori održani prošle godine bili su slobodni, pravični i konkuretni, a vlast je promijenjena na demokratski i miran način, ocijenila je međunarodna posmatračka misija ENEMO.

Šef misije, Đanluka Pasareli, kazao je da su izbori u avgustu bili od krucijalnog značaja za Crnu Goru i da su politička i socijalna dešavanja, ekonomska kriza, covid 19 predstavljali veliki izazov za cijeli sistema.

„Promjena vlasti je bila demokratska i uglavnom mirna. To je veliko dostignuće za cijelu državu i bila je zasluga svih političkih partija“, saopštio je Pasareli na okruglom stolu u Skupštini.

On je rekao da je ENEMO misija procijenila da su izbori bili generalno slobodni, pravični i konkuretni, „uprkos možda i previše napetom političkom okruženju u predizbornom periodu i veoma izazovnim okolnostima u kojima su održani, imajući u vidu pandemiju.“

Kako je naveo, jedan od ključnih zaključaka ENEMO misije je da su zakonske odredbe uglavnom u skladu sa međunarodnim standardima.

Pasareli je dodao da su primijećeni i određeni nedostaci u nekim oblastima i koji bi trebalo biti unaprijeđene.

„To su aspekti koji se tiču glasačkog prava, prava da se učestvuje na izborima, prava vezano za nacionalne manjine, zatim pravni okvir za izbore, rad medija, odrebe vezane za vođenje kampanje“, precizirao je Pasareli.

Prema njegovim riječima, naročito je neophodno harmonizovati zakonski okvir kako bi imali sveobuhvatne i transparente izborne reforme.

Pasareli je rekao da preklapanje postojećih zakona koji sadrže kontradiktorne odredbe ograničavaju zakonsku sigurnost i ostavljaju prostor za zloupotrebu.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kazao je da se do kraja avgusta prošle godine, tri decenije nakon uvođenja višestranačja, Crna Gora nije mogla pohvaliti činjenicom da su njeni građani imali priliku da smijene vlast na izborima.

„Ako uzmemo u obzir da je ovo prva smjena vlasti na izborima u istoriji, dostignuća od 30. avgusta još više dobijaju na značaju“, dodao je Bečić.

On je naglasio da insistranje na stvaranju uslova za slobodne i fer izbore čiji će rezultat biti prihvaljiv za sve učesnike tog procesa, a koji neće biti sporan unutrašnjoj ni međunarodnoj javnosti, ostaje prioritret i aktuelnog saziva crnogorskog parlamenta.

Kako je dodao, već su preduzeti konkrentni koraci tako što je donijeta odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, a rok za završetak rada je 30 jun.

Bečić je podsjetio da su izborni zakoni u Crnoj Gori nekoliko puta mijenjani, dok su bili usvajani i novi.

„Njihova nedostatnost, izostanak primjene ili zloupotrebe uvijek bi dovodili do izbornog ambijenta koji je bio daleko od zadovoljavajućeg. Kako je Crna Gora ulazila iz jednog u naredni izborni proces tako su nastajale afere čiji pravni epilog se ni danas ne nazire“, istakao je Bečić.

Bečić je kazao da izvještaj ENEMO umjesto zaključaka sadrži 40-ak preporuka od kojih se 25 odnose na parlament i poručio da će se Skupština Crne Gore sa dužnom pažnjom odnijeti prema njima i ozbiljno ih razmotriti.

On je naveo da učestali izborni procesi nijesu poželjni jer su finansijski skupi i opterećuju građane, i dodao da se nada da će se takva praksa promijeniti.

Bečić je podsjetio na predlog da svi lokalni izbori budu održavani u istom danu, „kako bismo izbjegli nepoželjnu ekstremizaciju prilika u društvu i izbjegli skoro nepremostiv jaz između vlasti i opozicije koji na taj način postaje dublji i širi“.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, navela je da je prošlogodišnje izbore karakterisao veliki odziv birača u jeku epidemije, a da su tenzije pred lokalne izbore u Nikšiću povećane.

Ona je kazala da su svi zabrinuti zbog tih tenzija i dodala da napade na pojedince i institucije motivisani etičkim i nacionalnim afilijacijama, koji ugrožavaju demokratske vrijednosti, treba osudutiti.

Prema riječima Rajzing Rajnke, crnogorski građani treba da budu svjesni da određeni pojedinci žele da ugroze demokratiju u Crnoj Gori.

„Za Crnu Goru je važno da sprovede izborne reforme i potrebno je utvrditi oblasti u kojima je neophodno poboljšanje. Vladajuća partija i opozicija moraju da se sastanu i sarađuju. To je naporan posao i žrtve su potrebne sa obje strane“, rekla je Rajzin Rajnke i dodala da treba staviti politiku na stranu i naći zajednički osnov kako bi se sporoveo tako važan posao.

Programski menadžer Nacionalnog demokratskog instituta, Slavica Biljarska, rekla je da su građani u avgustu pokazali svoju volju, dali nadležnost svojim izabranim poslanicima da vode Crnu Goru i primjer kako i na koji način treba da funkcionise neka demokratija.

Ona je rekla da je za pohvalu činjenica da je počeo postupak izmjene izbornog zakonodavstva, i istakla da je važno da radna grupa, koja je već izgubila dva mjeseca, počne sa radom.

»Vrijeme brzo prolazi, a inkluzija ne smije da se stavi u zapećak jer određene stvari ne funckionišu kako treba. To nije izgovor da se stvari odlažu«, istakla je Biljarska.

Najčitanije