fbpx
NaslovnicaCrna GoraOzelenjavanjem države u svijest građana usaditi viziju ekološke Crne Gore

Ozelenjavanjem države u svijest građana usaditi viziju ekološke Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Cilj koalicije Ozelenimo je da svake godine zasadi 600 hiljada sadnica i da u svijest građana “usadi” viziju ekološke Crne Gore i održivog razvoja, jer će u suprotnom život u pojedinim djelovima države postati nepodnošljiv, rekao je član koalicije Vuk Vujisić.

Vujisić je agenicji MINA rekao da su ih “apokaliptične” scene koje gledaju svake godine, gdje požari gutaju ogromna šumska prostranstva i posljedice poput suše, paklenih vrućina, a kasnije i poplava podstakle da djeluju.

On je rekao da je ideja bila da ujedine sve ljude dobre volje, ljubitelje prirode, organizacije, aktiviste ali i institucije kako bi izgradili mehanizam koji će obnoviti opožarena područija, vratiti vegetaciju na ogoljenim brdima i time ublažiti posljedice klimatskih promjene koje svi osjećaju i gledaju.

“Ukoliko ne saniramo štetu koju smo napravili kao nesavjesno društvo uskoro će život u pojedinim oblastima Crne Gore postati nepodnošljiv. Suše, poplave i odroni će postati naša nova realnost”, kazao je Vujisić.

On je naveo da kolicija Ozelenimo osim što za cilj ima da izgradi mehanizam koji će na godišnjem nivou saditi po 600 hiljada sadnica simbolično za svakog građanina po jedna, raditi na edukaciji i sistemskim promjenama društva kako bi u mentalitetu društva “usadili” viziju ekološke Crne Gore i održivog razvoja.

Vujisić je rekao da će volonterskim radom, donacijama i prenošenjem ideje na lokalne zajednice doći do toga da ih jedna sadnica autohtone vrste košta oko euro.

“Za sada smo skupili sjeme koje bi trebalo da bude dovoljno za 250 hiljada sadnica. Ovaj mehanizam će najmanje trajati deset godina”, kazao je on.

Govoreći o odnosu sa institucijama, Vujisić je rekao da su one blagonaklono dočekale ideju kolaicije Ozelenimo.

“Naša saradnja će se bazirati na tome da zajednički sistemski mijenjamo stvari jer mehanizam Ozelenimo Crnu Goru je prije svega društveni mehanizam i to će uvijek i biti. Mi ispravljamo sistemske nedostatke i greške”, naveo je on.

Osim sadnje, kako je dodao, radiće i edukacije, a Green hab, koji će biti uskoro otvoren, postaće centar ekoloških zbivanja u Crnoj Gori i primjer kojim putem država treba da ide.

Upitan o ekološkoj svijesti građana, Vujisić je rekao da obrazovni sistem mora da se mijenja u korjenu.

“Da okosnica novog reformisanog sistema postane građansko obrazovanje koje bi osim osnove ljudskih prava učilo buduće građane šta znače održivi razvoj i ekološka država i kako se treba ophoditi prema okolini”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, niti edukativna niti kaznena politika nijesu podudarne sa statusom ekološke države pa samim tim nema ni ekološke države ni ekološki osviješćenog društva.

“I dalje otpadne vode i smeće prosipamo u naše rijeke i jezera i dalje nesavjesno palimo i siječemo naše šume i dalje se ophodimo prema prirodi kao da niko nakon naših generacija ne treba ovdje da živi, ali to će se zasigurno mijenjati, mora se mijenjati jer nas u suprotnom neće ni biti”, kazao je Vujisić.

On smatra da je Crna Gora prirodnim potencijalom ispred većine država Evropske unije ali da je društveno iza.

“Najpametniju stvar koju možemo da napravimo je da krenemo sa reformama i brendiramo se zaista kao ekološka bašta Evrope jer to i jesmo samo što u toj bašti imamo nered i štetočine”, rekaoje Vujisić.

Komentarišući zelenu agendu Vlade, Vujisić je rekao da su i Vlada i društvo u cjelini mogli mnogo više napraviti u tom pogledu.

“Ali svi znamo šta su problemi, zbog toga je vrijeme da uzmemo stvari u ruke i počnemo sa promjenama i djelovanjem koje nam je prijeko potrebno, a sve u cilju zdrave i zelene Crne Gore”, poručio je on.

Tekst je urađen u sklopu projekta koji je finansiran iz Fonda za pluralizam.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije