fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovećati zarade u zdravstvu i prosvjeti

Povećati zarade u zdravstvu i prosvjeti

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori trebalo bi otvoriti dijalog o popravljaju materijalno-socijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti, ocijenila je predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i pozvala premijera Duška Markovića da to podrži.

Ona je ukazala da u Crnoj Gori ljekar specijalista, nakon više od decenije školovanja i usavršavanje, radi odgovoran posao liječenja građana za platu koja je niža od plate zamjenika kabineta Markovića, dok profesor u srednjoj školi zarađuje približno na nivou prosječne zarade u državi.

“Samo ova dva podatka pokazuju koliko nepravde ima u našem društvu, koliko nejednakosti i neprincipijelnog definisanja pojedinih zakonskih rješenja”, navela je Vuksanović Stanković u pismu koje je uputila Markoviću.

Ona je podsjetila da su poslanici DPS-a nekoliko puta u posljednje tri godine odbijali inicijative u parlamentu da se takve stvari promjene.

Vuksanović Stanković je kazala da je iako se kao opozicioni poslanik Markoviću obraća javnim pismom, za nju važnije da se dijalog vlasti i opozicije uspostavi na teme koje doprinose boljem položaju svakog našeg građanina.

Prema njenim riječima, samo dijalogom se mogu takve nepravde mijenjati i ispravljati.

“Sa tim ciljem sam podržala inicijative sindikata u ovim oblastima i podnijela zahtjev za početak dijaloga na nadleznim skupštinskim odborima o popravljaju materijalno socijalnog položaja zaposlenih u sektoru obrazovanja i zdravstva”, dodala je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da javnost od Markovića očekuje da taj dijalog ohrabri i da predstavnici Vlade budu aktivni učesnici u njemu tokom sjednica skupštinskih odbora.

Vuksanović Stanković je rekla da se za tri godine fond bruto zarada u budžetu povećao za 50 miliona EUR, a da nijednom zaposlenom nije povećana zarada u tom periodu.

Kako je navela, nakon više od godinu dana stalne debate u parlamnetu za povećanjem minimalne zarade Vlada je taj zahtjev prihvatila, iako ne u cjelosti.

“Sada nam je svima zajedno ostalo još tri mjeseca da pronađemo način da se uvećaju zarade zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektoru obrazovanja”, kazala je Vuksanović Stanković navodeći da će budžet za narednu godinu biti u parlamentu krajem decembra.

Ona je rekla da je preko stotinu vrhunskih stručnjaka napustilo sistem javnog zdravstva posljednjih godina i dodala da se boji da će se taj trend nastaviti.

Vlad stalno govori kako je rast ekonomije posljednjih godina najveći u region, ali, kako je istakla Vuksanović Stanković, građani taj rast ne osjećaju.

Ona je rekla da je cilj onik koji se bave politikom i žive mnogo bolje odsugrađana da odgovorno i profesionalno vodimo računa o interesu svakog građanina.

“Shvatite ovo javno pismo kao moj apel vašoj Vladi da rezultata u njenom radu nema ako građanimaa nije poboljšan životni standard. To bi morao biti cilj svake uspješne Vlade”, naglasila je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da se nada da će poslanici vladajuće partije podržati njenu inicijativu za otvaranjem dijaloga u parlamentu na te teme i ponovila dase samo dijalogom i odgovornim pristupom može opravdati društveni položaj nosilaca javnih funkcija.

Najčitanije