fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtvoren Međunarodni podgorički sajam knjiga

Otvoren Međunarodni podgorički sajam knjiga

Podgorica, (MINA) – Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, 15. po redu, otvoren je večeras u garaži tržnog centra Delta Siti /Delta City/ i trajaće do 4. oktobra.

Sajam je organizovan u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, a posjetiocima će se predstaviti i srednje i osnovne škole.

Koordinatorka sajma Jelena Krsmanović kazala je agenciji Mediabiro da je sajam specifičan, jer donosi dobru atmosferu u vremenu u kojem se trenutno živi.

“Imaćemo potpuno drugačiji pogled na knjigu, na pisanje, zato što smo svi svjedoci koliko nam je ona bila prijatelj u prethodnoj godini”, rekla je Krsmanović.

Ona je navela da će na sajmu biti brojni gosti, izdavači i bogat program i da će sve to skupa biti osvježavajuće i prijatno za posjetioce.

“Ovogodišnja organizacije je zbog specifičnosti situacije bila malo zahtjevnija, pa smo morali u skladu sa svim mjerama i dešavanjima iz dana u dan da se prilagođavamo”, kazala je Krsmanović.

Ona je poručila posjetiocoma sajma da će sajam ponuditi sve ono što se od njega očekuje, a to je da bude bogat i prijatan.

Vršilac dužnosti direktora Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Safet Kalač je, na otvaranja sajma, rekao da mu se posebno dopao slagon sajma koji glasi „Otvori novu stranu“.

foto: Mediabiro

„Svi bismo htjeli da okrenemo neku novu, bolju i ljepšu stranu“, kazao je Kalač.

On je naveo da se sajam, zbog epidemiološke situacije, organizuje u manjem obimu od onoga koji zaslužuje.

Kalač je kazao da će na sajmu gostovati pisci iz Crne Gore i regiona, a u posebnom sajmskom prostoru aktivnosti će predstaviti neke crnogorske osnovne i srednje škole.

„Promocija obrazovanja u ovom vremenu je i te kako potrebna, jer je obrazovanje najmoćnije oružje da se promijeni svijet“, poručio je Kalač.

Pjesnik Dejan Aleksić kazao je da je sajam jedno od rijetkih mjesta gdje se nekoliko dana srijeću i čitaoci, izdavači i autori.

„To je prilika da sagledamo kakve su novine u književnim tokovima i trendovima. Ovaj sajam je prilika koja vraća uvjerenje da će normalnog života ipak biti, makar za čitaoce“, poručio je Aleksić.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije