fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsniva se Centar za medijska istraživanja i trening

Osniva se Centar za medijska istraživanja i trening

Podgorica, (MINA) – Centar za medijska istraživanja i trening biće osnovan početkom februara, najavio je dekan Fakulteta za političke nauke Univerziteta Crne Gore (UCG) Milan Marković.

“Kroz Centar će se akademsko osoblje angažovano na studijskom programu Medijske studije i novinarstvo, baviti monitoringom medija, odnosno kvantitativnom i kvalitativnom analizom sadržaja radi evidentiranja etičkih problema i trendova na medijskom tržištu”, rekao je Marković.

On je kazao da su u toku pregovori sa organizacijom OSCE u cilju osiguravanja podrške u jačanju kapaciteta centra.

“Uz pomoć ove međunarodne organizacije Fakultet će nastojati da osigura edukaciju akademskog osoblja, boravkom tri međunarodna eksperta, u cilju održivosti i stvaranja savremenog centra za trening novinara i nabavku opreme”, kazao je Marković za sajt UCG.

Marković je najavio da će ovaj studijski program realizovati praksu za studente, u crnogorskim medijskim kućama, od 17. februara do 24. maja.

„FPN je postigao dogovor da studenti u okviru predmeta Praksa u štampanim medijima (I godina), Praksa u onlajn medijima (II godina) i Praksa u elektronskim medijima (III godina) pohađaju praksu u medijskim kućama: Dan, Dnevne novine, portal RTCG, Antena M, Kolektiv, Volim Podgoricu, Standard i TVCG”, kazao je Marković.

On je najavio da će krajem januara i u februaru izaći tri broja dodatka Studentski korak
u listu Dan.

„Prvi dodatak će izaći 29. januara. U dodatku će biti objavljeni prvi tekstovi studenata prve godine studijskog programa Medijske studije i novinarstvo u okviru predmeta Uvod u novinarstvo“, saopštio je Marković.

On je najavio formiranje još jedne studentske redakcije, u kojoj će studenti učiti o etičkom izvještavanju o vulnerabilnim grupama poput manjina, maloljetnih lica, osoba sa invaliditetom, LGBT populacije, ma osnovu projekta PRIMME-

“Fakultet političkih nauka će kroz projekat PRIMME, koji finansira Evropska komisija, dobiti opremu za mobilno novinarstvo. U ovom projektu učestvujemo zajedno sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore, ,,Galileo production”, Romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, Centrom za ženska prava, LGBT Forumom Progres i NVO 4 life, kazao je Marković.

On je kazao da je FPN trenutno u fazi aplikacije zajedno sa fakultetima političkih nauka u Sarajevu i Beogradu za projekat koji bi finansirao UNESCO, a koji će biti posvećen procesu medijskog opismenjavanja građana.

Najčitanije