fbpx
NaslovnicaCrna GoraOpozicione koalicije imaju većinu

Opozicione koalicije imaju većinu

Podgorica, (MINA) – Tri opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore, Crno na bijelo i Mir je naša nacija, koje su najavile saradnju nakon parlamentarnih izbora, imaće najmanje 41 mandat saopšteno na konferenciji za novinare Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, rekao je da na osnovu 88,4 odsto obrađenog uzorka Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović ima 34,8 odsto ili 29 mandata, “Za budućnost Crne Gore”32,7 odsto ili 28 mandata.

Vujović na konferenciji za novinare kazao je da je koaliciju „Mir je naša nacija“ podržalo 12,5 odsto građana, Socijaldemokrate 4,2 odsto, a Bošnjačka stranka 4,1 odsto.

Kako je rekao Vujović, na bazi analiza koje su uradili, tri opozicione koalicije, koje su najavile saradnju nakon izbora – „Za budućnost Crne Gore“, „Crno na bijelo“ i „Mir je naša nacija“, imaće najmanje 41 mandat.

„To je nešto što vjerovatno neće biti dovedeno u pitanje, ali treba ipak sačekati“, naveo je Vujović.

Prema preliminarnim podacima, Socijaldemokratsku partiju podržalo je 3,1 odsto birača.

Vujović je rekao da, kako za sada stvari stoje, SDP ulazi u parlament.

„Postoje šanse da ipak eventualno skliznu ispod cenzusa. Međutim, kako trendovi pokazuju, oni će imati parlamentarni status“, naveo je Vujović.

Albanska lista koju predvode Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj i Albanska koalicija „Jednoglasno“ osvojile su po jedan mandat, ili zajedno 2,5 odsto.

Prema preliminarnim podacima, Hrvatsku građansku inicijativu podržalo je 0,2 odsto birača.

Vujović je kazao da su još moguće određene promjene.

„Prilično je jasno, kada govorimo o mandatima dvije albanske liste, da će one dobiti po jedan mandat“, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, HGI ima male šanse da pređe cenzus od 0,35 odsto glasova i osvoji mandat.

„To može sve da utiče na eventualnu korekciju mandata između „Odlučno za Crnu Goru“ i „Za budućnost Crne Gore“. Moguće je variranje plus jedan mandat na bazi ovih procjena“, objasnio je Vujović.

Najčitanije