fbpx
NaslovnicaCrna GoraOpozicija da bude na čelu OIK-a

Opozicija da bude na čelu OIK-a

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) trebalo bi da bude imenovan na predlog parlamentarne opozicije, glasi jedan od predloga kojim će se baviti Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

To je, kako piše Dan, smišljeno u cilju definisanja rješenja za prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori.

Demokratska Crna Gora inicirala je novo uređenje OIK, gdje bi se njen predsjednik imenovao na predlog skupštinske opozicije.

“Kandidata za predsjednika OIK predlaže partija, odnosno grupa birača, koja je samostalno ili u okviru koalicije, na prethodnim izborima dobila najveći broj odborničkih mandata u okviru skupštinske opozicije”, stoji u predlogu Demokrata.

Kako se navodi, u slučaju da je više partija, odnosno grupa građana, u okviru skupštinske opozicije dobilo isti broj mandata, pravo predlaganja kandidata za predsjednika OIK pripada partiji, odnosno grupi birača, koja je osvojila najveći broj glasova.

“U slučaju da je više partija, odnosno grupa građana, u okviru skupštinske opozicije dobilo isti broj mandata i isti broj glasova, o tome ko ima pravo da predloži predsjednika OIK odlučuje se žrijebom”, dodaje se u predlogu.

Prema tom predlogu, sekretara OIK predlaže predsjednik komisije, a bira ga OIK dvotrećinskom većinom svih članova.

U dokumentu se ističe da se tri člana OIK imenuju na predlog tri partije koje su na prethodnim izborima dobile najveći broj mandata u okviru skupštinske većine, a u slučaju istog broja mandata, najveći broj glasova.

Navodi se da se za člana imenuje po predstavnik partije koja je dobila drugi najveći broj mandata u okviru skupštinske opozicije, a u slučaju istog broja mandata najveći broj glasova.

“Ukoliko u odgovarajućoj skupštini opštine postoji samo jedna opoziciona partija, odnosno grupa birača, u sastav OIK imenuju se i predsjednik i član komisije na predlog te partije, odnosno grupe birača”, navele su Demokrate u predlogu.

Kako se napominje, predsjednik komisije, njegov zamjenik i sekretar, kao i članovi komisije imenuju se iz reda diplomiranih pravnika, a zamjenici članova komisije imenuju se, no pravilu, iz reda diplomiranih pravnika.

Najčitanije