fbpx
NaslovnicaCrna GoraOko 70 inficiranih prisustvovalo vjerskim okupljanjima

Oko 70 inficiranih prisustvovalo vjerskim okupljanjima

Podgorica, (MINA) – Na više sjednica Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) saopštavana je procjena Instituta za javno zdravlje (IJZ) da je oko 70 osoba inficiranih koronavirusom, koje nijesu bile povezane na drugi način, prisustvovalo vjerskim okupljanjima.

Iz NKT-a su reagovali povodom tvrdnji kojima se pokušava osporiti istinitost izjave direktora Uprave policije Veselina Veljovića o epidemiološkoj opasnosti koje nose vjerska i druga javna okupljanja s obzirom na činjenicu da je jedan klaster inficiranih koronavirusom potekao sa vjerskih okupljanja.

Kako su naveli, NKT je, u okviru redovnih izvještaja IJZ-a o epidemiološkoj situaciji, u više navrata na sjednicama, a posljednji put na sjednici održanoj 2. juna, analiziralo i opasnosti koje proističu iz javnih okupljanja.

„U okviru izvještavanja u više navrata je na sjednicama NKT iznijeta procjena Instituta da je oko 70 oboljelih osoba tokom epidemiološkog istraživanja iznijelo podatke koji su ukazivali da su prisustvovale masovnim okupljanjima vjernika, i da je riječ je o osobama koje nijesu bile na drugi način povezane“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT-a su upozorili da javna okupljanja predstavljaju događaje od najvišeg epidemiološkog rizika.

„To je redovno saopštavalo ne samo NKT već i zdravstvene i druge vlasti mnogih država i našeg regiona i širom svijeta“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije